Αρχική » Εκπαιδευτικές ανταλλαγές μαθητών » Εκπαιδευτική ανταλλαγή μαθητών Σητείας-Βέντελ (στο Αμβούργο)

Εκπαιδευτική ανταλλαγή μαθητών Σητείας-Βέντελ (στο Αμβούργο)

Έμοιαζε με άπιαwentelστο όνειρο, και όμως εκείνο το πρωί της  31ης Απριλίου  2014 η ομάδα των δεκατριών μαθητών του Γενικού Λυκείου Σητείας μαζί με τους συνοδούς-καθηγητές της ξεκινούσε  το επταήμερο ταξίδι της για το Αμβούργο της Γερμανίας. Μετά από πολύμηνη προετοιμασία έφτασε η στιγμή της υλοποίησης αυτής της ιδέας.

Οι 13 μαθητές που φοιτούν στο Γενικό Λύκειο της πόλης μας και που διδάσκονται τη Γερμανική ως δεύτερη ξένη γλώσσα είχαν δεχθεί να πάρουν μέρος σε πρόγραμμα εκπαιδευτικής ανταλλαγής που διεξάγεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Γενικό Λύκειο Σητείας .

 Ύστερα από πρόσκληση του Gebr?der-Humboldschule Wedel ταξίδεψαν στο Αμβούργο της Γερμανίας όπου και επισκέφθηκαν το συγκεκριμένο σχολείο, επίσκεψη που θα τους μείνει αξέχαστη, καθώς γνώρισαν, έστω και σύντομα, ένα  διαφορετικό  εκπαιδευτικό σύστημα, βρέθηκαν στις εκεί σχολικές εγκαταστάσεις και ήρθαν σε επαφή με καθηγητές και μαθητές παρακολουθώντας μαθήματα στη Γερμανική γλώσσα.

   Φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες Γερμανών μαθητών, πράγμα που τους έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουν και να ακούσουν τη γλώσσα που επέλεξαν να διδαχθούν στο Λύκειο μέσα στο φυσικό της περιβάλλον. Ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της περιοχής του Αμβούργου και με δυο λόγια ήρθαν σε επαφή με έναν άλλο πολιτισμό, μια άλλη κουλτούρα, γνώρισαν ήθη και έθιμα του τόπου και πέρασαν μια εβδομάδα σίγουρα πολύ διαφορετική από τις άλλες.

  Λίγο πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, στις 8 Σεπτεμβρίου, ήρθε η σειρά μας να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία στους Γερμανούς μαθητές. Στις 11 Σεπτεμβρίου παρευρέθηκαν στη τελετή του Αγιασμού στο σχολείο μας. Στο χαιρετισμό που τους απηύθυνε ο Δ/ντής του σχολείου κ. Ταμπουρατζής Γεώργιος μεταξύ των άλλων είπε:

<< ?Σήμερα έχουμε την τιμή και τη χαρά, να φιλοξενούμε για δεύτερη συνεχή χρονιά  μια ομάδα μαθητών  από την Γερμανία και συγκεκριμένα από σχολείο   του Αμβούργου.    Τους καλωσορίζουμε  στο Σχολείο μας ,στην πόλη μας  και τους ευχόμαστε να έχουν καλή  διαμονή γεμάτη με ευχάριστες αναμνήσεις .

    Στα πλαίσια  του προγράμματος πολιτιστικών ανταλλαγών που υλοποιείται μεταξύ των δύο σχολείων, θα αποκτήσουν βιώματα και εμπειρίες που σχετίζονται με τα αρχαιολογικά αξιοθέατα της περιοχής , με τοπία ιδιαιτέρου Φυσικού κάλλους με τον πολιτισμό μας, με τα ήθη και τα έθιμα μας, με την ιστορία μας με τα σχολικά μας προγράμματα και θα γίνουν οι πρεσβευτές εκείνοι που θα μεταφέρουν στη χώρα τους την πραγματική άποψη, ότι οι Έλληνες δεν είναι οι οκνηροί, δεν είναι οι άνθρωποι, που περιμένουν να ζήσουν με τα δανεικά ως επαίτες ,αλλά είναι ένας περήφανος λαός  με αξιοπρέπεια, με φιλότιμο, με ανεπτυγμένη φιλοξενία  που τα συνεχόμενα λάθη των πολιτικών του, τον οδήγησαν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα?>> 

Οι φιλοξενούμενοι μας στη συνέχεια  είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο του σχολείου να παρακολουθήσουν μαθήματα, να επισκεφθούν τα αξιοθέατα της πόλης μας, να επισκεφτούν την Κάτω Ζάκρο, το Βάι και την Μονή Τοπλού, γνωρίζοντας μερικές από τις ομορφιές του νησιού μας. Φιλοξενήθηκαν στις οικογένειες των Ελλήνων μαθητών που είχαν ταξιδέψει στο Βέντελ και έτσι γνώρισαν και αυτοί με τη σειρά τους τον τρόπο ζωής μιας ελληνικής οικογένειας.

    Σήμερα αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους συντέλεσαν στην υλοποίηση του προγράμματος και που χωρίς τη συνδρομή τους θα παρέμενε ένα άπιαστο όνειρο.

   Αρχικά ευχαριστούμε τους γονείς των 13 μαθητών μας που μας βοήθησαν σημαντικά στη διεξαγωγή του προγράμματος, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και κυρίως το Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Σητείας,  τον κ. Ταμπουρατζή Γεώργιο, για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και για τη συνεργασία τους.

  Ένα μεγάλο ευχαριστώ χρωστάμε  στη συνάδελφο κ. Δαούκα Ευθαλία για την συνδρομή της στην ολοκλήρωση του προγράμματος,  στους συναδέλφους  που φιλοξένησαν στην τάξη τους τους Γερμανούς μαθητές, στο συνάδελφο κ. Νεκτάριο Κοντογιωργάκη για τη οργάνωση Beachvolley  καθώς και στην κυρία  Έφη Μακρή για το υπέροχο μάθημα χορού της.

     Επίσης, ευχαριστούμε τον Ιωάννη Δασκαλάκη, τον Παύλο Καπετανάκη, το Μανώλη Βασιλάκη και τη Μαρία Καμπανάκη που προσφέρθηκαν να μας ξεναγήσουν στο σπήλαιο Κάτω Περιστερά και να μας έκαναν επίδειξη και δοκιμή εξοπλισμού καταρρίχησης.

Ευχαριστούμε τον πατέρα Φιλοκτήμονα για τον υπέροχο λόγο του και τη ζεστή φιλοξενία στο Ναό Ευαγγελίστριας .

 Για τα εξαιρετικά προϊόντα-εδέσματα που προσέφεραν στους επισκέπτες μας ευχαριστούμε τα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκη. Ευχαριστούμε επίσης, και τον πολιτιστικό σύλλογο Ζάκρου, το Λαογραφικό Μουσείο Σητείας, το Ξενοδοχείο Sitia Beach για το χώρο του βόλεϊ, το Δασοφύλακα του Βάι, κύριο Ρελάκη για τη ξενάγηση στο φοινικόδασος.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τη μονή Τοπλού και το οινοποιείο της για τη φιλόξενη διάθεση.

     Τέλος, ξεχωριστά ένα θερμό ευχαριστώ στον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας του Δήμου Σητείας και προσωπικά στο Δήμαρχο  κ. Πατεράκη για τη φιλοξενία, τη στήριξη και την πολύπλευρη βοήθεια που μας προσέφερε.

   Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πέρα από τους καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς του προγράμματος που πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, προβλήθηκε ικανοποιητικά η γενέθλια γη και ο πολιτισμός της και επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά αυτό για το οποίο φημιζόμαστε ως λαός: η πατροπαράδοτη φιλοξενία μας.

   Τελειώνοντας να μην παραλείψουμε να συγχαρούμε τους ίδιους τους 13  μαθητές μας για τη συνεργασία τους, την υπευθυνότητα και την ωριμότητα που έδειξαν. Είναι βέβαιο  πως εκείνοι είναι ο μεγάλος κερδισμένος του προγράμματος. Με την άδολη ψυχή τους και τη στάση τους, αντίθετοι με τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα έθνη, έστειλαν καθαρό μήνυμα προσέγγισης και συναδέλφωσης  των λαών, όταν ισχυροί οικονομικοί κύκλοι με εργαλείο την πολιτική απεργάζονται το αντίθετο.

Οι καθηγητές συνοδοί

Φανή Συντυχάκη

Άντζελα Χαννς