Αρχική » Ανακοινώσεις » Ατομικό Σχολικό Σκακιστικού Πρωταθλήματος Ανατολικής Κρήτης 2017

Ατομικό Σχολικό Σκακιστικού Πρωταθλήματος Ανατολικής Κρήτης 2017

1.ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κρήτης (ΕΣΣΚ) προκηρύσσει το Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Κρήτης 2017, που θα διεξαχθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό κέντρο Γουρνών (νότια αίθουσα) το Σαββατοκύριακο 18-19 Φεβρουαρίου 2017.

Το Σχολικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Κρήτης αποτελεί προκριματική φάση για το 14ο Παγκρήτιο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα (2017), που θα διεξαχθεί στις 18-19 Μαρτίου 2017.

2.ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Τους αγώνες διοργανώνουν o Ο.Α.Α.Η., ο Σ.Ο.Η., η ΣΑ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Χερσονήσου, ο Δήμος Χερσονήσου, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης και η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κρήτης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Χορηγός φιλοξενίας της αίθουσας των αγώνων είναι το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (Δ.Ε.Κ.Κ.)

Το σκάκι, σύμφωνα και με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (σχετική επιστολή Υ.ΠΑΙ.Θ. 132785/Α/Γ4, 19-9-2013) έχει ενταχθεί στα αθλήματα-αγώνες ΑΘΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ-που καλλιεργούνται στο πλαίσιο του σχολικού αθλητισμού.

3.ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ: Οι αγώνες θα γίνουν το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού κέντρου Γουρνών, στις Γούρνες Ηρακλείου.

4.ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Έχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και ιδιωτικών των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου.

5.ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017. Οι Δηλώσεις συμμετοχής των μαθητών,-ητριών μπορούν να είναι και μεμονωμένες αλλά για εξυπηρέτηση ευκολότερης καταγραφής των συμμετεχόντων μπορούν να δηλωθούν και ομαδικά από το Σχολείο τους με σχετικό έγγραφο, αναφέροντας ονοματεπώνυμο και τάξη κάθε ενδιαφερόμενου μαθητή στο email klokas@heraklionchess.com.

H τελική επιβεβαίωση των συμμετοχών θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, στο χώρο των αγώνων, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου (13:00 – 14:00).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η επιβεβαίωση είναι υποχρεωτική. Αν κάποιος δεν επιβεβαιώσει την παρουσία του δεν θα μπει στην κλήρωση του 1ου γύρου και θα ξεκινήσει από τον 2ο γύρο.

6.ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ: Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε 11 ομίλους, ανά τάξη.

Αν σε μία κατηγορία είναι λιγότεροι από οχτώ τότε θα παίξουν με σύστημα πουλ.

Αν είναι 9 έως 12 θα αγωνιστούν με ελβετικό σύστημα 5 γύρων, ενώ αν είναι 13 και άνω τότε θα αγωνιστούν με ελβετικό σύστημα 7 γύρων.

Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για τα Νηπιαγωγεία, την Α΄, την Β΄ και την Γ΄ Δημοτικού. Σε όλους τους άλλους ομίλους η αρχική κατάταξη θα γίνει σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ του Ιανουαρίου 2017.

Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:

1

Μαθητές-μαθήτριες

Νηπιαγωγείων

2

Μαθητές-Μαθήτριες

Α΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

3

Μαθητές-Μαθήτριες

Β΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

4

Μαθητές-Μαθήτριες

Γ΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

5

Μαθητές-Μαθήτριες

Δ΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

6

Μαθητές-Μαθήτριες

Ε΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

7

Μαθητές-Μαθήτριες

ΣΤ΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων

8

Μαθητές-Μαθήτριες

Α΄ Γυμνασίου

9

Μαθητές-Μαθήτριες

Β΄ Γυμνασίου

10

Μαθητές-Μαθήτριες

Γ΄ Γυμνασίου

11

Μαθητές-Μαθήτριες

Λυκείου

7.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:

Σάββατο

18 Φεβρουαρίου 2017

Άφιξη συμμετεχόντων – επιβεβαίωση συμμετοχών

13:00-14.00

Σάββατο

18 Φεβρουαρίου 2017

Τελετή Έναρξης

14:45

Σάββατο

18 Φεβρουαρίου 2017

1ος ? 4ος γύρος

15:00

Κυριακή

19 Φεβρουαρίου 2017

5ος ? 7ος γύρος

10:00

Κυριακή

19 Φεβρουαρίου 2017

Τελετή Λήξης-Απονομές επάθλων

14:00

8.ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ: Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη δέκα δευτερόλεπτα (10?) χρόνου σκέψης.

9.ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Οι διαιτητές των Αγώνων θα οριστούν από τους διοργανωτές, σε συνεργασία με την ΤΕΔ Κρήτης.

10.ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν τα εξής:.

Για ελβετικό σύστημα

(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
(γ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

(δ). Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
(ε). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).

Για κυκλικό σύστημα (round robin)
(α). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
(γ). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων.

11. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ: Υποβάλλονται έως και 15 λεπτά μετά τη λήξη της υπόψη παρτίδας. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων της Διοργάνωσης που θα οριστεί πριν την έναρξη των αγώνων και θα γνωστοποιηθεί στους συμμετέχοντες. Το παράβολο ορίζεται στα 50 ? και μπορεί να κατατεθεί στο διευθυντή ή στον επικεφαλής διαιτητή των αγώνων.

Διευκρινίζεται ότι όλες οι κληρώσεις θα γίνονται με το εγκεκριμένο από την FIDE πρόγραμμα κληρώσεων και κατά συνέπεια δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις σε θέματα κληρώσεων.

12.ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ: Οι θέσεις πρόκρισης των μαθητών και μαθητριών για τους Παγκρήτιους Ατομικούς Σχολικούς Αγώνες, είναι από κάθε τάξη Δημοτικών και Γυμνασίων οι δώδεκα παίκτες με απαραίτητη τη συμμετοχή στην δωδεκάδα τριών κοριτσιών. Αν δεν υπάρχουν στην κατηγορία τρία κορίτσια αναπληρώνονται από αγόρια.

Αν στην πρώτη δωδεκάδα υπάρχουν 4 ή 5 κορίτσια τότε προκρίνονται όλα αλλά προκρίνονται και τα 9 πρώτα αγόρια.

Οι συμμετέχοντες στην κατηγορία Λυκείων και Νηπίων αποκτούν αυτόματα δικαίωμα συμμετοχής στους Παγκρήτιους Ατομικούς Σχολικούς Αγώνες.

Οι Παγκρήτιοι Σχολικοί Αγώνες θα διεξαχθούν στις 18 και 19 Μαρτίου 2017.

13. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΚΡΙΜΕΝΩΝ: Για να αποφευχθούν ελλείψεις συμμετοχών στους Παγκρήτιους Σχολικούς οι προκριθέντες ανά τάξη (τα πρώτα 9 αγόρια και 3 κορίτσια και επιπλέον 2 αγόρια και 1 κορίτσι επιλαχόντες) θα δηλώσουν, σε σχετική κατάσταση, μετά τη λήξη των αγώνων την αρχική πρόθεση τους να συμμετέχουν στους Παγκρήτιους Σχολικούς. Η κατάσταση αυτή θα είναι η τελική βαθμολογική σειρά, στην οποία οι μαθητές, -ήτριες θα δηλώνουν θετικά. Οι επιλαχόντες θα δηλώνουν και δικό τους τηλέφωνο, σταθερό και κινητό, για να ειδοποιηθούν από κάποιο υπεύθυνο, σε περίπτωση που κάποιος μαθητής, -ήτρια από τους προκριμένους, δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί, οπότε θα μπορούν να αγωνιστούν αυτοί στη θέση τους.

13. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ: Όλοι οι μαθητές που θα αγωνιστούν θα πάρουν αναμνηστικά διπλώματα. Κύπελλο και μετάλλιο θα πάρουν ο 1ος νικητής και η 1η νικήτρια κάθε κατηγορίας. Μετάλλια θα δοθούν στους 2ους και 3ους νικητές κάθε κατηγορίας και 2ες και 3ες νικήτριες κάθε κατηγορίας.

14. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ: Οι συμμετέχοντες στα Ατομικά Σχολικά Ανατολικής Κρήτης οφείλουν να μετακινηθούν με δικά τους μέσα μέχρι τον χώρο των αγώνων, που βρίσκεται στο Διεθνές Εκθεσιακό κέντρο Γουρνών.

15. ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: Κατόπιν συμφωνίας των διοργανωτών, συμμετέχοντες και συνοδοί θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν με μειωμένο εισιτήριο το ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ (http://www.planetcrete.gr/) που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το χώρο αγώνων και εγκαινιάστηκε στις 16/12/2016. Η ξενάγηση στο πλανητάριο κρατάει περίπου 40 λεπτά και μπορεί να χωρέσει ταυτόχρονα έως 70 άτομα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι διοργανωτές ενημερώνουν τους γονείς ότι δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για την επιτήρηση των αγωνιζομένων μαθητών και μαθητριών εκτός του χώρου αγώνων.

Ο ΕΦΟΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ

Στεφανάτος Χαράλαμπος

 

31 1 17 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΤΟΜ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 2017 2