Αρχική » Ανακοινώσεις » Το σχολείο μας σε προσομοίωση συνεδρίασης του Ο.Η.Ε. στη Γερμανία

Το σχολείο μας σε προσομοίωση συνεδρίασης του Ο.Η.Ε. στη Γερμανία

Στην πρόσκληση του Γυμνασίου Μαϊνντορφ  του Αμβούργου Γερμανίας ανταποκρίθηκαν οκτώ μαθήτριες και δύο καθηγήτριες  του Γενικού Λυκείου Σητείας με σκοπό να πάρουν μέρος σε μία προσομοίωση συνεδρίασης ηνωμένων εθνών.

Το σχολείο του Αμβούργου οργάνωσε για ένατη φορά το «Μοντέλο Ηνωμένων Εθνων» (ΜUN). Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό συνέδριο-προσομοίωση των οργάνων και των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό οι συμμετέχοντες μαθητές αναλαμβάνουν το ρόλο διπλωματών διαφόρων κρατών- μελών του ΟΗΕ, ερευνούν τα διεθνή ζητήματα της επικαιρότητας και στα πλαίσια των επιτροπών και οργάνων του ΟΗΕ, δημιουργούν συμμαχίες και προτείνουν λύσεις με μορφή “ψηφισμάτων”. Η θεμελιώδης ιδέα του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών είναι ότι «η πολιτική δραστηριότητα πρέπει να βιώνεται και όχι μόνο να παρατηρείται».

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”4″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_slideshow” gallery_width=”600″ gallery_height=”400″ cycle_effect=”fade” cycle_interval=”10″ show_thumbnail_link=”1″ thumbnail_link_text=”[Προβολή μικρογραφιών]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Μαθητές από Αγγλία, Δανία, Κύπρο, Πολωνία, Γερμανία, Βέλγιο και Ελλάδα βρέθηκαν στο Αμβούργο. Έτοιμοι να υπερασπιστούν και να προωθήσουν τις πολίτικές της χώρας, την οποία κρίθηκαν να αντιπροσωπεύσουν. Οι μαθήτριες μας εκπροσώπευσαν με σθένος την Μοζαμβίκη (Ιωάννα Χαμηλάκη, Άννα Κοσκίνη,  Μικαέλα Τσιρώνη, Αντωνία Παπαχατζάκη)  και την Γερμανία (Φωτεινή Καραμανωλάκη, Λέα Χοξα, Μαρία Λογκάκη, Αναστασία Περάκη).

Αξίζει να προσθέσουμε το ότι το εν λόγω συνέδριο οργανώθηκε στα πλαίσια του μαθήματος αγγλικών κατεύθυνσης στο παραπάνω γερμανικό σχολείο. Οι μαθητές και μαθήτριες της Γ’ λυκείου, που το επέλεξαν ανέλαβαν με υπευθυνότητα να φέρουν σε πέρας την διοργάνωση του συνεδρίου με την αρωγή μόνο μίας καθηγήτριας/συντονίστριας! Στους μαθητές είχε ανατεθεί μια σειρά από αρμοδιότητες: να προσκαλέσουν σχολεία, δημοσιογράφους, πρόξενους και ομιλητές, να βρουν οικογένειες του σχολείου τους για να φιλοξενήσουν τους συμμετέχοντες, να  προμηθεύσουν τους φιλοξενούμενος με εισιτήρια ΜΜΜ, τέλος να αναλάβουν οι ίδιοι τη θέση του προέδρου στις συνεδρίες  καθώς και ό,τι άλλο απαιτούσε η οργάνωση. 

Το συνέδριο ξεκίνησε με μια λαμπρή τελετή στο δημαρχείο του Αμβούργου με χαιρετισμό από τον ίδιο τον δήμαρχο. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους «πρεσβευτές» όλων των χωρών του συνεδρίου. Από την αποστολή μας μίλησαν η Ιωάννα Χαμηλάκη ως πρεσβευτής της Μοζαμβίκης και η Φωτεινή Καραμανωλάκη ως πρεσβευτής της Γερμανίας.

Ακολούθησαν τρεις μέρες σκληρών διαπραγματεύσεων σε μικρούς κύκλους συζητήσεων, για τις όποιες είχαν ετοιμαστεί η μαθητές μήνες πριν, αναζητώντας πληροφορίες και γράφοντας εκθέσεις και προτάσεις για λύσεις. Χαρακτηριστική ήταν η αυστηρότητα τόσο στον κώδικα ενδυμασίας όσο και στην χρήση εξειδικευμένου λεξιλογίου. Οι μαθητές έπρεπε να δρουν και να συμπεριφέρονται ως πραγματικοί διπλωμάτες.

Το συνέδριο έληξε σε γνωστό ξενοδοχείο του Αμβούργου, όπου  εν τέλει οι «πρεσβευτές» υπερψήφισαν ή καταψήφισαν τις λύσεις που είχαν προταθεί σε μια γενική συνεδρίαση της ολομέλειας. Έγιναν απονομές βραβείων π.χ. καλύτερης παρουσίας και δόθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής. Οι ίδιοι οι μαθητές/οργανωτές έκλεισαν συγκινητικά το συνέδριο καταθέτοντας σε εμάς τις εμπειρίες τους και τα κέρδη τα οποία αποκόμισαν μέσα από την εμπλοκή τους σ’ αυτήν τη διοργάνωση.

Δεν είχαν λείψει  βεβαίως τα πάρτυ σε κλαμπ και τα δείπνα όπου γνωρίστηκαν καλύτερα όλοι οι μαθητές …

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι μαθητές μας έζησαν και τη εμπειρία της  θύελλας ” Χαβιέ” που πέρασε από τη βόρεια Γερμανία. Ξεριζώθηκαν ολόκληρα δέντρα μπλοκάροντας τις ράγες του τραίνου και του μετρό! Ακόμα και το αεροδρόμιο του Βερολίνου τέθηκε εκτός λειτουργίας. Μέσα στο σχολείο όμως όλοι ήταν σώοι και αβλαβείς.

Οι μαθήτριες μας επέστρεψαν με ωραίες φωτογραφίες  από την πανέμορφη πόλη του Αμβούργου και με νέους φίλους από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Μετά την αξέχαστη εμπειρία αυτής της προσομοίωσης εξέφρασαν την επιθυμία να πάνε και του χρόνου στο 10ο  συνέδριο.

Ευχαριστούμε όλους όσους στήριξαν τη συμμετοχή μας προσφέροντας δώρα για την λαχειοφόρο μας, μειώνοντας έτσι σημαντικά  το κόστος  του ταξιδιού. Τους γονείς και τα παιδιά που εργάστηκαν σκληρά. Την κα Άννα Κουβαράκη  που βοήθησε στη συγγραφή και διόρθωση των εκθέσεων των μαθητριών. Τον Δήμαρχο Σητείας κ. Θοδωρή Πατεράκη για την τιμητική πλακέτα με το έμβλημα της πόλης μας, την οποία δωρίσαμε στο Δήμαρχο του Αμβούργου. Και φυσικά τόσο τον απερχόμενο διευθυντή κ. Γεώργιο Ταμπουρατζή όσο και τον νέο διευθυντή του Γενικού Λυκείου κ. Σάββα Καλένη που έκαναν με τις προσπάθειες τους αυτό το ταξίδι πραγματικότητα.

Οι καθηγήτριες που συνόδευαν 

Άντζελα Χαννς και Άρτεμις Αναγνωστάκη