Αρχική » Erasmus+ "Tracing our European Spirit" 2017-2019 » Το ταξίδι του πολιτισμού μας συνεχίζεται!

Το ταξίδι του πολιτισμού μας συνεχίζεται!

Το ταξίδι του πολιτισμού μας συνεχίζεται!

Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Σητείας συνεχίζουν τις επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής μαθητών Erasmus+ με τίτλο “Tracing our European Spirit”. Το σχολείο μας ήδη από τον Οκτώβριο του 2017 συνεργάζεται με σχολεία της Ρουμανίας, Αυστρίας, Κύπρου, Ισπανίας και Πολωνίας.Την φετινή χρονιά πραγματοποιήθηκαν ταξίδια στην Κύπρο και στην Ισπανία. Οι μαθητές (διαφορετικοί σε κάθε ταξίδι) είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματα των ξένων σχολείων, να πάρουν μέρος σε δραστηριότητες του προγράμματος, να περιηγηθούν στα αξιοθέατα και φυσικά να προβάλλουν και να αναδείξουν τον πολιτισμό της χώρας μας.

Στην Κύπρο οι μαθητές μας φιλοξενήθηκαν από την Ελληνική Σχολή Πασκάλ. Περιηγήθηκαν στις πόλεις της Λεμεσού, της Λευκωσίας και της Λάρνακας, επισκέφθηκαν τα μεσαιωνικά τους κάστρα, χόρεψαν σε πανηγύρι παρασκευής μούστου, πήραν μαθήματα κεραμικής, γεύτηκαν τα παραδοσιακά εδέσματα! Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν η επίσκεψη στα «Ματωμένα Μνήματα», στον χώρο όπου εκτελέσθηκαν οι Ελληνοκύπριοι αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α.Με την σειρά τους οι μαθητές μας έκαναν μια μικρή παρουσίαση για τον ελληνικό βυζαντινό πολιτισμό, έμαθαν στους συμμαθητές τους παραδοσιακά ελληνικά παιχνίδια, όπως το πεντόβολο και χόρεψαν μαζί τους πεντοζάλη και σιγανό!

Στην Ισπανία οι μαθητές επισκέφθηκαν την πόλη της Βαρκελώνης και φιλοξενήθηκαν από μαθητές του σχολείου Fundacio Escoles Garbi. Παρακολούθησαν καθημερινά μαθήματα στο σχολείο, διδάχτηκαν την τεχνική ζωγραφικής με αυγοτέμπερα, πήραν μέρος σε κυνήγι θησαυρού στην παλιά πόλη της Βαρκελώνης και επισκέφθηκαν μουσεία, όπως το Μουσείο Καταλανικής Ιστορίας. Παράλληλα οι ίδιοι οι μαθητές μας παρουσίασαν την αρχιτεκτονική ιστορία της χώρας μας και έμαθαν στους ξένους συμμαθητές τους να φτιάχνουν το κρητικό παραδοσιακό «κουλουκόψωμο».Επίσης μία από τις καθηγήτριες του σχολείου μας δίδαξε στους Καταλανούς μαθητές Ελληνική Μυθολογία, οι οποίοι αξίζει να σημειωθεί γνώριζαν ήδη πολλούς από τους ελληνικούς μύθους!

Το επόμενο ταξίδι που έχει προγραμματιστεί θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην Βαρσοβία της Πολωνίας.

 

Οι καθηγητές του ΓΕΛ Σητείας