Αρχική » Erasmus + " Geo-Explorers " » Το Γενικό Λύκειο Σητείας από 22 έως 27 Σεπτεμβρίου 2019 επισκέφθηκε τη Φιλανδία.

Το Γενικό Λύκειο Σητείας από 22 έως 27 Σεπτεμβρίου 2019 επισκέφθηκε τη Φιλανδία.

Το Γενικό Λύκειο Σητείας από 22 έως 27 Σεπτεμβρίου 2019 επισκέφθηκε τη Φιλανδία στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus +, Δράση ΚΑ229 με τίτλο : GeoExplorers.

Η διοργάνωση του προγράμματος ήταν επιτυχημένη και οι εμπειρίες, γνώσεις, παραστάσεις που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες μοναδικές. Το θετικό συνεργατικό κλίμα που επικράτησε ανάμεσα σε παιδιά διαφορετικών χωρών και πολιτισμών ήταν σύμμαχος και αρωγός στην ανταλλαγή απόψεων, στην υλοποίηση δράσεων και στην οικοδόμηση ουσιαστικών φιλικών σχέσεων.

 Αρχικά, το σχολείο φιλοξενίας University of Eastern Finland, Teacher Training School (Tulliportin koulu, Tulliportinkatu 1, T262) καλωσόρισε εγκάρδια τους συμμετέχοντες δημιουργώντας σε όλους αίσθημα οικειότητας, ζεστασιάς, αποδοχής. Έγινε η παρουσίαση των ταξιδιωτικών οδηγών για τη Φιλανδία από όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Η διευθύντρια του σχολείου, Marita Hokkanen φρόντισε να εγκλιματιστούμε στο χώρο του σχολείου και να περιηγηθούμε με άνεση στις εγκαταστάσεις του σχολικού συγκροτήματος. Ο άρτιος τεχνολογικός εξοπλισμός και τα πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα ενθουσίασαν τους φιλοξενούμενους, ιδιαίτερα τους μαθητές και καθηγητές του Λυκείου μας.

 Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το πιο σύγχρονο σχολείο της Φιλανδίας (Rantakylän normaalikoulu Teacher Training School) αφού προηγουμένως θαυμάσαμε τα αξιοθέατα της πόλης του Γοενσού. Ο Διευθυντής του σχολείου μάς υποδέχτηκε και μας εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του. Στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα φοιτούν μαθητές/μαθήτριες από την αντίστοιχη δική μας Α΄ Δημοτικού έως την αντίστοιχη δική μας Γ΄ Λυκείου. Η ξενάγηση στο σχολικό χώρο συμπλήρωσε την εικόνα που ήδη είχαμε σχηματίσει για το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό σύστημα της Φιλανδίας.

 Λίγο αργότερα, μετά από σύντομη ξεκούραση, επιστρέψαμε στο σχολείο. Οι καθηγητές αξιολόγησαν τους ταξιδιωτικούς οδηγούς για την Πορτογαλία (2η κινητικότητα του προγράμματος). Οι μαθητές δοκίμασαν τις ικανότητες τους στη  μαγειρική. Παραδοσιακά φιλανδικά εδέσματα παρασκευάστηκαν από τα παιδιά και όλοι τα απολαύσαμε.

Η επόμενη ημέρα μας ενθουσίασε ακόμη περισσότερο. Στην περιοχή της Ruunaa δοκιμάσαμε τις δυνάμεις μας κάνοντας Whitewater rafting στις λίμνες και τα ποτάμια του Εθνικού Πάρκου της Ruunaa.

Ακολούθησε πεζοπορία σε ομάδες, εξερευνώντας το εθνικό πάρκο της Ruunaa. Η επαφή με το νερό, με τη φύση μας αναζωογόνησε και σκεφθήκαμε ότι όλη αυτή τη φυσική ομορφιά και την κρυστάλλινη καθαρότητα οφείλουμε να την παραδώσουμε και στις επόμενες γενιές.

Και οι εκπλήξεις συνεχίζονται. Σειρά είχε το ορυχείο της εταιρείας Tulikivi στην περιοχή Nunnanlahti από το οποίο εξάγεται το πέτρωμα Soapstone. Κατόπιν, το εργοστάσιο της εταιρείας όπου παρακολουθήσαμε την επεξεργασία του πετρώματος μέχρι το τελικό εντυπωσιακό αποτέλεσμα : κατασκευή ποικιλόμορφων τζαμιών εξαιρετικής αισθητικής.

Το μουσείο Stonecenter συμπλήρωσε τις γνώσεις μας στο θαυμαστό κόσμο των πετρωμάτων. Επίσης, η επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο της εταιρείας Tulikivi μάς έδωσε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε πολλών ειδών τζάκια, αληθινά αριστουργήματα. Η φύση και ο άνθρωπος μπορούν να δημιουργήσουν μοναδικά έργα τέχνης.

 Ξεχωριστή εμπειρία μάς πρόσφερε η ορειβασία στην κορυφή του Εθνικού Δρυμού του Koli. Η θέα μοναδική, ανεπανάληπτη. Δεκάδες κατάφυτα νησιά καθήλωσαν τα βλέμματα όλων.

Ενδιαφέρουσες γνώσεις και ιστορικές πληροφορίες μάς πρόσφερε η επίσκεψη στα σιδηρουργεία στο Möhkö. Η λειτουργία τους καλύπτει το διάστημα από 1838 – 1907. Από το μουσείο της περιοχής αντλήσαμε πρόσθετα στοιχεία για τις δύσκολες συνθήκες ζωής των εργατών. Ο χώρος περιλαμβάνει διάφορες θεματικές ενότητες όπως : η διαδρομή του σιδήρου από την ανύψωση του μεταλλεύματος μέχρι την τήξη. Έκθεση δασών, έκθεση που καταγράφει τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο χωριό Möhkö.

            Η επίσκεψη στο χωριό ολοκληρώθηκε με την επίδειξη κατασκευής μεταλλικών αντικειμένων από τεχνίτη – σιδερά.

Αξίζει να αναφέρουμε τις συναντήσεις των ομάδων σε διάφορους χώρους εστίασης και γαστρονομικών απολαύσεων. Χαλάρωση και ευκαιρία επικοινωνίας, δημιουργία φιλικών σχέσεων, ανταλλαγή απόψεων.

Ο ελεύθερος χρόνος αξιοποιήθηκε δημιουργικά, και εποικοδομητικά με επισκέψεις σε γνωστά αξιοθέατα της πόλης του Ελσίνκι όπως όπως το Φρούριο Σουομενλίνα , Temppeliaukio Church (Πέτρινη Εκκλησία) , Sibelius-monument (Μνημείο Σιμπέλιους), Kampin kappeli (Ναός Κάμπι), Kauppatori (Κεντρική Αγορά Ελσίνκι), Esplanadi (Πάρκο Εσπλανάντι), Senaatintori (Πλατεία της Γερουσίας), Helsingin tuomiokirk (Καθεδρικός Ναός της πόλης), Ορθόδοξος Ναός Uspenski, κ.λπ.

Το ταξίδι στη Φιλανδία μάς αναζωογόνησε σωματικά και μας έκανε πλουσιότερους ψυχικά και πνευματικά. Η επαφή με τη φύση μάς ευαισθητοποίησε περισσότερο σε θέματα οικολογικά και υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Γνωρίσαμε από κοντά ένα διαφορετικό πολιτισμό αλλά διαπιστώσαμε ότι τα στοιχεία που μας ενώνουν είναι περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν. Η συνεργασία με καλές προθέσεις μπορεί να θέσει τα θεμέλια για ένα ασφαλέστερο μέλλον με λιγότερα προβλήματα και δυσκολίες.

Είμαστε πολίτες της Ελλάδας πρωτίστως αλλά και πολίτες της Ευρώπης. Ο κάθε λαός με τα ιδιαίτερα πολιτιστικά του χαρακτηριστικά συμμετέχει δυναμικά στο πολυπολιτισμικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Συμμετείχαν : Καθηγητές : Καλένης Σάββας (Αρχηγός Αποστολής)

                                              Παπαδάκης Ιωάννης (Συνοδός)

                        Μαθητές :  Μπέκιο Αμάντα

                                            Μπελιμπασάκης Ιωάννης

                                            Ρεϊζης Εμμανουήλ

                                            Χούμη Δήμητρα     

[ngg src=”galleries” ids=”7″ display=”basic_slideshow”]