Αρχική » Ανακοινώσεις » Πραγματοποίηση Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού για τα Δάση και τη Δασοπονία ?Young People in European Forests?

Πραγματοποίηση Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού για τα Δάση και τη Δασοπονία ?Young People in European Forests?

Η Ειδική Γραμματεία Δασών και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, με τη συμβολή των δασαρχείων και των δ/νσεων δασών συνδιοργανώνουν τον πανελλαδικό διαγωνισμό ?Young People in European Forests?. Ο διαγωνισμός είναι πανευρωπαϊκός διαγωνισμός γνώσεων στο αντικείμενο της δασοπονίας και απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Περιλαμβάνει δύο στάδια, το ευρωπαϊκό και το εθνικό. Η νικήτρια ομάδα του εθνικού σταδίου συμμετέχει στο ευρωπαϊκό στάδιο.

 

Στόχοι του διαγωνισμού είναι:
1. η προώθηση γνώσεων στο αντικείμενο της δασοπονίας
2. η εξοικείωση των μαθητών με τις έννοιες της δασοπονίας
3. η ευαισθητοποίηση των μαθητών στην προστασία των δασών
4. η κατανόηση της αξίας των δασικών οικοσυστημάτων στις διάφορες χώρες
5. η συνειδητοποίηση του καθοριστικού ρόλου του ανθρώπου στην ανάπτυξη, ανάδειξη και προστασία των δασών
6. η βελτίωση και αύξηση της κινητικότητας των μαθητών
Για οποιεσδήποτε πληροφορίες ή διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα. Άννα Δερβένη στα τηλέφωνα 2102445226 και 2102478540.
Μπορείτε να ενημερωθείτε για την ύλη και τον κανονισμό του διαγωνισμού στην ιστοσελίδα www.parnitha.net ?Δράσεις ? Διαγωνισμός για τα Δάση. Στην ίδια ιστοσελίδα και για τη διευκόλυνση των μαθητών έχει αναρτηθεί μετάφραση του αγγλικού κειμένου στα ελληνικά και η ονοματολογία ειδών χλωρίδας και πανίδας που αναφέρονται στην ύλη.


Αναλυτική περιγραφή του διαγωνισμού
1. Το ελληνικό στάδιο του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Απριλίου 2013, και ώρα 10.00π.μ. Σε περίπτωση που λόγω ισοψηφίας απαιτηθεί η διενέργεια επαναληπτικού διαγωνισμού αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 28 Απριλίου 2013.
2. Εξεταστικά κέντρα θα υπάρχουν σε διάφορες πόλεις και περιοχές της χώρας, όπως φαίνονται στο παράρτημα Ι, του κανονισμού του διαγωνισμού. Τα εξεταστικά κέντρα, την αναζήτηση των οποίων έχουν αναλάβει οι περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013.
3. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
4. Είναι διαγωνισμός γνώσεων σε προκαθορισμένη ύλη για τα Δάση και τη Δασοπονία στην Ευρώπη. Η ύλη περιλαμβάνει δύο ενότητες: α. Χαρακτηριστικά του Ευρωπαϊκού Φυσικού Περιβάλλοντος και των Ευρωπαϊκών Δασών και β. Χαρακτηριστικά του Φυσικού Περιβάλλοντος και των Δασών σε 19 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ελβετία και Ουκρανία).
5. Οι μαθητές διαγωνίζονται σε ομάδες των δύο (2) ή τριών (3) ατόμων που συστήνουν οι ίδιοι. Η ομάδα δύναται να αποτελείται από μαθητές της ίδιας ή διαφορετικής εκπαιδευτικής βαθμίδας και της ίδιας ή διαφορετικής σχολικής μονάδας
6. Οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν σε 50 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (multiple choice)
7. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο στάδια. Το ευρωπαϊκό και το εθνικό. Στο ευρωπαϊκό στάδιο συμμετέχουν οι νικήτριες ομάδες μαθητών που θα αναδειχτούν πρώτες στο εθνικό στάδιο
8. Η γλώσσα του διαγωνισμού είναι η αγγλική
9. Η ύλη είναι διαθέσιμη στις ηλεκτρονικές σελίδες: www.ypef.eu και www.parnitha.net
10. Οι μαθητές καλούνται να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.parnitha.net. Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι 18.3.2013
11. Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 25-26 Σεπτεμβρίου 2013, στο Εθνικό Πάρκο Peneda- Geres στην Πορτογαλία
12. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας θα καλύψει τα οδοιπορικά έξοδα (μετακίνηση, διατροφή, διαμονή) των μαθητών της νικήτριας ομάδας του ελληνικού διαγωνισμού που θα συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.