Αρχική » Εκπαιδευτική Ρομποτική » Εκπαιδευτική Ρομποτική: Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2013

Εκπαιδευτική Ρομποτική: Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2013

{youtube}R854_dKRmHM{/youtube}

{youtube}msjjqIeK3W0{/youtube}

 

Η ομάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του Γενικού Λυκείου Σητείας κατέλαβε την 4η θέση στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, ο οποίος διοργανώνεται από τον WROHellas και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων. Ο διαγωνισμός έλαβε μέρος το Σάββατο 22 Ιουνίου 2013 στις εκπληκτικές εγκαταστάσεις της ?Ελληνογερμανικής Αγωγής? στην Αθήνα. Νικήτρια ομάδα, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στις 15 ? 17 Νοεμβρίου στη Τζακάρτα της Ινδονησίας, αναδείχθηκε το Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά ανάμεσα σε 25 Λύκεια από όλη τη χώρα, που είχαν προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού.
Το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 είχε προηγηθεί η πρωτιά της ομάδας μας στον 1ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που διεξήχθη στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου και τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η ομάδα μας πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση και ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με το 1ο ΣΕΚ Ηρακλείου, αλλά κατέκτησε τη νίκη με τον εξαιρετικά μικρότερο χρόνο, μπροστά από σχολεία όπως το Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το θέμα του ιδιαίτερα περίπλοκου και απαιτητικού διαγωνισμού ήταν εμπνευσμένο από την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της διοργανώτριας χώρας. Συγκεκριμένα, αφορούσε σε ένα είδος σαύρας, η οποία μοιάζει με δράκο και κατοικεί στο νησί Κόμοντο της Ινδονησίας. Οι συμμετέχουσες ομάδες έπρεπε να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα ρομπότ που να εξερευνά το εν λόγω ?νησί? και να συγκεντρώνει τα ?αυγά? του ?δράκου του Κόμοντο?, χωρίς να μετακινήσει τα ?αυγά? των υπολοίπων ειδών που κατοικούν στο νησί.
Ακόμα, η ομάδα μας πραγματοποίησε σεμινάριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, που διεξήχθη παράλληλα στο Ηράκλειο, στο Αγρίνιο, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κέρκυρα, στη Λάρισα, στη Μυτιλήνη, στη Ρόδο και στα Χανιά την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου 2013. Οι μαθητές μας παρουσίασαν τη λειτουργία βασικών ρομπότ για κάθε κατηγορία (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) και βοήθησαν τους μαθητές άλλων σχολείων και τους επισκέπτες να κατασκευάσουν τα συγκεκριμένα ρομπότ.
Η φετινή σχολική χρονιά ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη για την ομάδα μας παρά τα πολυάριθμα τεχνητά εμπόδια που συναντήσαμε στην πορεία μας σε αφιλόξενο περιβάλλον. Επομένως, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους μαθητές, που ασχολήθηκαν με την εκπαιδευτική ρομποτική στα πλαίσια της σχετικής ερευνητικής εργασίας, αλλά κυρίως τους Συμεωνάκη Αριστοτέλη, Βασιλάκη Ιωάννη, Περάκη Ιωάννη και Κρητικό Ευστάθιο, που αφιέρωσαν αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους, για να συμμετάσχουν με επιτυχία στους διαγωνισμούς. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω το χορηγό μας ?ΔΕΗ Ανανεώσιμες? , ο οποίος μας πρόσφερε το ποσό των 1000? για την αγορά του απαιτούμενου εξοπλισμού, αισιοδοξώντας ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την εταιρεία και το νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Βαχτσιαβάνο Διαμαντή και στο μέλλον. Ακόμα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις ?Μινωικές Γραμμές?, που εξασφάλισαν την αυθημερόν μεταφορά των νικητριών ομάδων της Κρήτης από και προς την Αθήνα και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ημερήσιου ΓΕΛ Σητείας, που κάλυψε το κόστος μεταφοράς της ομάδας μας από και προς το Ηράκλειο. Τέλος, ευχαριστώ θερμά το συμπολίτη μας κ. Μπουρμπουράκη Παναγιώτη Διπλωματούχο Μηχανολόγο Μηχανικό στη Διεύθυνση Υδροηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ., το νυν και τέως πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Σητείας κ. Τερζή Λεωνίδα και κ. Μιχελάκη Εμμανουήλ αντίστοιχα, το συνάδελφο εκπαιδευτικό του ΓΕΛ Σητείας κ. Τσικαλάκη Γεώργιο και το διευθυντή του Εσπερινού ΓΕΛ Σητείας κ. Ρεΐζη Γεώργιο για τη συμβολή τους στη δύσκολη αυτή προσπάθεια. Εν κατακλείδι εύχομαι καλή πρόοδο και μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον για τους μαθητές μας.

Ο υπεύθυνος καθηγητής

Πουλακάκης Ιωάννης
Πληροφορικός ΑΕΙ
Γενικό Λύκειο Σητείας
WROHellas Αν. Κρήτης

sitiapress