Αρχική » Ανακοινώσεις » Κέντρο για Χαρισματικά ? Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια

Κέντρο για Χαρισματικά ? Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια

H ίδρυση του Κέντρου για Χαρισματικά -Ταλαντούχα Παιδιά/ Centre for Talented Youth (CTY) Greece του Κολλεγίου Ανατόλια με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας των τριών διακεκριμένων ιδρυμάτων με πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού εκπαιδευτικού πλαισίου για τους χαρισματικούς μαθητές στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το CTY του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ιδρύθηκε το 1979, με απώτερο στόχο να εντοπίσει ταλαντούχους και χαρισματικούς μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο και υποστηρίξει την εξέλιξή τους με μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες δυνατότητες τους. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 9.000 μαθητές από 120 χώρες συμμετέχουν στα καλοκαιρινά προγράμματα του CTY, τα οποία πραγματοποιούνται σε 24 camps στις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ, και επιπλέον, 13.000 μαθητές παίρνουν μέρος σε on line μαθήματα.

Τα πρώτα προγράμματα του CTY Greece του Κολλεγίου Ανατόλια

Το CTY Greece του Κολλεγίου Ανατόλια απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από ολόκληρη την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Το πρόγραμμα έχει στόχο να εντοπίσει ταλαντούχους και χαρισματικούς μαθητές, παιδιά με ιδιαίτερες δεξιότητες αλλά και παιδιά με μεγάλη αγάπη για τη μάθηση, και να υποστηρίξει την εξέλιξή τους με μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες δυνατότητες και στα ενδιαφέροντά τους.

Για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2014 το CTY Greece ξεκινά τη δραστηριότητά του προσφέροντας τα εξής:

? Online Προγράμματα για παιδιά Β΄ έως ΣΤ΄ Δημοτικού. Το εξ αποστάσεως (online) πρόγραμμα έχει διάρκεια 3 μηνών, γίνεται στην ελληνική γλώσσα και αφορά στην εκμάθηση προγραμματισμού στη γλώσσα Scratch, που έχει σχεδιαστεί από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ ειδικά για παιδιά.

? Θερινό Σχολείο τριών εβδομάδων στο Κολλέγιο Ανατόλια. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Γυμνασίου έως και Α΄ Λυκείου, και θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Ανατόλια τον Ιούνιο/ Ιούλιο 2014. Οι μαθητές θα φιλοξενηθούν στο οικοτροφείο του Κολλεγίου Ανατόλια και η γλώσσα διδασκαλίας θα είναι η αγγλική. Για τους μαθητές που θα επιλεγούν για το θερινό πρόγραμμα, παρέχεται σημαντικός αριθμός υποτροφιών από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι υποτροφίες θα απονεμηθούν με οικονομικά κριτήρια.

Εξετάσεις

Για τη συμμετοχή των μαθητών στο CTY Greece του Κολλεγίου Ανατόλια θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα. Οι υποψήφιοι θα υποβληθούν στο τεστ αξιολόγησης SCAT του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, που θα περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά (σύγκριση ποσοτήτων) ανάλογα με την ηλικία των υποψηφίων. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στην ελληνική γλώσσα.

Για τους μαθητές του Δημοτικού, η γλώσσα στην οποία θα διεξαχθεί το τεστ αξιολόγησης είναι η ελληνική.

Επίσημη γλώσσα του Θερινού Προγράμματος είναι τα αγγλικά, οπότε κρίνεται απαραίτητο τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου να υποβληθούν επιπλέον σε ένα τεστ κατανόησης της αγγλικής γλώσσας. Η εκτίμηση της ικανότητας των μαθητών στα Αγγλικά γίνεται στο πλαίσιο του SCAT, με σκοπό την καλύτερη οργάνωση του προγράμματος, χωρίς παρόλα αυτά να επηρεάζει την αξιολόγηση των δεξιοτήτων τους στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά.

Για το τεστ δεν χρειάζεται προετοιμασία και σε αυτό μπορούν να υποβληθούν και μαθητές που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Δείγματα των ερωτήσεων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του CTY www.ctygreece.gr

Εξετάσεις στην Περιφέρεια Κρήτης

Οι εξετάσεις για την Κρήτη θα διεξαχθούν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου 2014 στο Ηράκλειο και στα Χανιά. Για περισσότερες πληροφορίες για τo πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο CTY Greece: 2310 398 253, www.ctygreece.gr