Αρχική » Ανακοινώσεις » Τελετή αποφοίτησης

Τελετή αποφοίτησης

Ομιλία από τον Δευθυντή του Ημερήσιου ΓΕΛ Σητείας Μ. Τσιφετάκη για την τελετή αποφοίτησης στις 27 Ιουνίου 2022

Αγαπητοί γονείς,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αγαπητά μας παιδιά,

συγκεντρωθήκαμε απόψε εδώ για να γιορτάσουμε την αποφοίτησή σας. Μία ημέρα που περιμένατε με ανυπομονησία και οραματιζόσασταν καιρό, καθώς ύστερα από αυτήν δεν θα ήσασταν πλέον μαθητές αλλά ενήλικοι, υποψήφιοι φοιτητές ή νέοι επαγγελματίες. Η πίεση των Πανελλαδικών Εξετάσεων σας έκανε να ανυπομονείτε για την ημέρα αυτήν ακόμα περισσότερο, και τώρα ήρθε η στιγμή για να την απολαύσετε και να τη θυμάστε για πάντα ως έναν από τους πρώτους ξεχωριστούς σταθμούς στη ζωή σας.

Η αποφοίτησή σας σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου και την αρχή ενός νέου. Τον απολογισμό της σχολικής χρονιάς που πέρασε ξεπερνούν τα όνειρα, οι επιθυμίες, τα σχέδια και οι στόχοι για το μέλλον. Ένα μέλλον που ξεκινά τώρα για εσάς γεμάτο προσδοκίες, προκλήσεις και αναμετρήσεις με τον εαυτό σας και τον κόσμο γύρω σας. Με όσα έχετε ήδη καταφέρει, με θάρρος, τόλμη, δύναμη και αυτοπεποίθηση, θα ξεκινήσετε να διεκδικήσετε τη θέση που σας αξίζει στη ζωή και στην κοινωνία.

Σε μία από τις πιο δύσκολες συγκυρίες που έχουμε βιώσει, σε συνθήκες πρωτόγνωρες που μας γέμισαν με ανασφάλεια και αμφιβολία εν μέσω πανδημίας, καταφέραμε και καταφέρατε να βγείτε αλώβητοι και να κατορθώσετε να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις σας της φετινής απαιτητικής χρονιάς παρά το μεγάλο διάστημα απουσίας από το φυσικό σας περιβάλλον του σχολείου και της τάξης σας τις δύο προηγούμενες χρονιές, μακριά από τους φίλους σας και έξω από τη γνωστή καθημερινότητά σας. Σε συνθήκες δύσκολες, με πείσμα και ισχυρή θέληση, μαζί με τους καθηγητές και την οικογένειά σας, όλους εμάς που συμμεριστήκαμε τις ανησυχίες και το άγχος σας και σταθήκαμε διακριτικά στο πλευρό σας, δώσατε τον προσωπικό σας αγώνα και καταβάλατε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχετε τους στόχους σας. Ο καθένας από τη δική του θέση έδωσε τον καλύτερό του εαυτό ώστε να αντιμετωπίσει τα εμπόδια και να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες κατακτώντας ένα ακόμη βήμα προς την αυτογνωσία.

Με τις γνώσεις και την ωριμότητα που σας χάρισε η φετινή, τελευταία σας σχολική χρονιά, τις αξίες με τις οποίες έχετε γαλουχηθεί από την οικογένειά σας και τις αρχές και τα ιδανικά που σας έχει εμφυσήσει το σχολείο μας, είστε έτοιμοι να κατακτήσετε κάθε στόχο σας, ακαδημαϊκό, επαγγελματικό, κοινωνικό και προσωπικό. Στη δική σας γενιά, τη γενιά της τεχνολογίας, της πληροφορίας και της απρόσκοπτης πρόσβασης στη γνώση, όλοι εμείς, και η κοινωνία στο σύνολό της, στηρίζουμε την ελπίδα μας για έναν πιο δίκαιο, πιο ανεκτικό, πιο αλληλέγγυο, πιο ανθρώπινο κόσμο. Σας διακρίνουν αρχές όπως η αγάπη και ο σεβασμός για τον άνθρωπο και τη μοναδικότητα του καθενός. Η ευαισθησία για το περιβάλλον και τον τόπο σας. Σας ενδιαφέρει, σας προβληματίζει και σας κινητοποιεί το τι γίνεται στον κόσμο, έχετε οικολογική συνείδηση, αναγνωρίζετε την αξία της συνεργασίας, της συμμετοχής, της κοινωνικής προσφοράς, της φιλίας, του σεβασμού στους γονείς και τους δασκάλους σας, στους αδύναμους και τους ηλικιωμένους. Για όσα έχετε ήδη πετύχει και κυρίως για την ευγένεια του ήθους σας, είμαστε ήδη υπερήφανοι για εσάς. Γιατί είστε μια ωραία και πολλά υποσχόμενη γενιά. Η επίτευξη των στόχων που έχετε ήδη θέσει και τους οποίους πλέον θα θέτετε στη ζωή θα είναι η δική σας προσωπική και η δική μας ηθική ικανοποίηση.

Αγαπητοί γονείς, μέρος της αποψινής γιορτής δικαιωματικά ανήκει σε εσάς. Φθάσατε μαζί με τα παιδιά σας στο τέλος αυτής της διαδρομής στηρίζοντάς τα σε κάθε τους βήμα, ενθαρρύνοντας την κάθε τους προσπάθεια, μετριάζοντας το άγχος, τον φόβο και την αγωνία της εφηβείας τους, μονίμως σε επαγρύπνηση στον δύσκολο δρόμο προς την ενηλικίωσή τους. Τόσο εσείς όσο και εμείς, οι καθηγητές τους, ως δεύτερη οικογένειά τους, που αφουγκραστήκαμε τις ανησυχίες τους, μοιραστήκαμε τα προβλήματά τους, καθοδηγήσαμε την κατάκτηση της γνώσης τους και ανιχνεύσαμε με υπευθυνότητα και ευαισθησία τις ιδιαίτερες κλίσεις, τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους, καμαρώνουμε για τους μαθητές μας, τα παιδιά μας, τους νέους που παραδίδουμε δυναμικά στην κοινωνία, και τους ευχόμαστε από καρδιάς το τέλος της σχολικής τους διαδρομής να γίνει η αρχή για την προσωπική τους δημιουργία, όπως εκείνοι ονειρεύονται και προσδοκούν.

Αγαπητά μας παιδιά, τα καλύτερα έρχονται! Η ζωή είναι μπροστά σας, ζήστε την!

Και κατά την προσφιλή μου έκφραση, καλό κουμάντο και ας πέσουμε έξω!