«Μετακινήσεις Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο Εκπαιδευτικών ανταλλαγών και αδελφοποιήσεων?».
Ο τίτλος του προγράμματος του ΥΠΕΠΘ και η πρόσκληση του Διευθυντή κ. Δημητριάδη Δημήτρη, του Καθηγητικού Συλλόγου και της Μαθητικής Κοινότητας του Λυκείου Αγίου Ιωάννη Λεμεσού- Κύπρου μας γέμισαν με όνειρα, με ενθουσιασμό, για ένα ταξίδι τόσο κοντά στη σκέψη μας και τόσο μακριά στα όνειρά μας μέχρι χθες. Οι «σειρήνες» δε χρειάστηκε να προσπαθήσουν πολύ. Άρχισαν οι ενέργειες για την πραγματοποίηση του προγράμματος που συνδύαζε την καλλιέργεια της αλληλογνωριμίας των μαθητών, τη συνειδητοποίηση και μετάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τρόπου ζωής, τη γνωριμία της ιστορίας και του πολιτισμού, καθώς και τις πολυήμερες ψυχαγωγικές σχολικές εκδρομές.
Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει ανάγκη από τέτοιες δραστηριότητες που ξεφεύγουν από τη καθημερινή τυπική διαδικασία παροχής γνώσης και περνάνε σε επίπεδο βιωματικής επεξεργασίας της μέσα σε άλλα περιβάλλοντα και κάτω από άλλη δόμηση σχέσεων.
Σαράντα Μαθητές με την ευθύνη των Εκπαιδευτικών Συνοδών Παφύτα Αικατερίνης, Δασκαλάκη Νικολάου, Παπαδάκη Ιωάννου, Τσικαλάκη Γεωργίου και Αναγνωστάκη Άρτεμις, όλοι με χαμόγελο, αισιοδοξία και ετοιμότητα να δεχτούμε τις προκλήσεις ξεκινήσαμε στις 30 Μαρτίου 2011 για την Κύπρο . Αυτό που συναντήσαμε ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η φιλοξενία των ανθρώπων που μας υποδέχτηκαν, η τέλεια οργάνωση, η συμπαράστασή τους σε κάθε βήμα γνωριμίας με την ιστορία και τον τόπο τους, προπάντων οι ανοιχτές καρδιές, η καλή διάθεση παρά την κούραση της ημέρας και το χαμόγελό τους θα μας συντροφεύουν ανεξίτηλα πάντα. Ήταν πανταχού παρόντες σ? όλες τις δραστηριότητές μας, στις διαδρομές μας και τις ανησυχίες μας, προσπαθώντας να μας διευκολύνουν, να κάμουν όσο γινόταν πιο ευχάριστη τη διαμονή μας, να δώσουν λύσεις σε ό,τι χρειαζόμαστε και να αισθανθούμε οικογενειακά σαν ΑΔΕΛΦΙΑ. Πραγματοποίησαν την υπέρβαση μιας τυπικής υποδοχής, πέρασαν σε επίπεδα οικειότητας και ζεστασιάς, σε επίπεδο κατάθεσης ψυχής που πήγαζε από την αγάπη για τον τόπο τους και ολόκληρου του Ελληνισμού.
Μαθητές και Καθηγητές οικοδομήσαμε βιωματικές σχέσεις «κοινότητας»:
– Πραγματοποιήσαμε επίσημη ΤΕΛΕΤΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ του Λυκείου Αγίου Ιωάννη Λεμεσού ?Κύπρου με το Γενικό Λύκειο Σητείας- Κρήτης.
– Συμμετείχαμε στην εορταστική εκδήλωση της 1ης Απριλίου για την επέτειο της έναρξης του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 . Ζήσαμε μαζί με τ? αδέλφια μας τον πόνο και την πίκρα για τους δύσκολους καιρούς της Κύπρου και αισθανθήκαμε υπερηφάνεια για τους ηρωικούς αγώνες της.
– Αναδείξαμε και προβάλλαμε την Σητεία μας, την παράδοσή μας τα προϊόντα μας.
– Παρακολουθήσαμε μαθήματα στις τάξεις του Λυκείου και ανταλλάξαμε απόψεις.
– Επισκεφτήκαμε τον «Τύμβο της Μακεδονίτισσας» και αποδώσαμε φόρο τιμής στους νεκρούς Έλληνες και Κυπρίους που έδωσαν τη ζωή τους στη διάρκεια της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο το 1974, καθώς και τα «Φυλακισμένα Μνήματα» και τιμήσαμε τους Κυπρίους που έδωσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 για την απαλλαγή της Κύπρου από το Βρετανικό ζυγό.
– Ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο και Σχολή Χαρακτικής του Χαμπή Τσαγκάρη – παγκοσμίου φήμης στο χώρο της χαρακτικής, εμπνευσμένος από το δάσκαλο και φίλο του Έλληνα Χαράκτη Τάσσο. Μας περπάτησαν ο ίδιος ο κ. Χαμπής και η σύζυγός του Ελένη στα μονοπάτια της Χαρακτικής ,γνωρίσαμε τις τεχνικές και τα υλικά της και φυσικά έργα και δημιουργούς τους.
– Συγκινηθήκαμε από την ακούραστη και επίμονη προσπάθεια του Διευθυντή κ. Δημητριάδη Δημήτρη να προβάλλει την ιστορία του πολύπαθου νησιού και ό,τι αξιόλογο έχει ο τόπος.
– Φορτωθήκαμε πικρία, θυμό, αγανάκτηση αντικρίζοντας τη διαιρεμένη Λευκωσία μας.
– Ονειρευτήκαμε ένα κόσμο γεμάτο χαμόγελο, αγάπη και την ΕΝΩΣΗ της Κύπρου μας με την Ελλάδα.
– Κλείσαμε στην καρδιά μας τις ομορφιές της Κύπρου, γευτήκαμε γεύσεις παραδοσιακών φαγητών , γλυκών και φημισμένων κρασιών.
– Ανταλλάξαμε «Ματινιάδες» της Σητείας με «Τσατιστά» της Λεμεσού ακολουθώντας την παράδοση.
– Ταξιδέψαμε πίσω στο χρόνο περπατώντας στο «Κούριο», αρχαίο θέατρο της Ύστερης Κλασικής και κυρίως Ελληνιστικής Περιόδ
ου(325-50π.Χ.), στο κάστρο του «Κολοσσίου», μεσαιωνικό οχυρωματικό έργο του 1210, στο «αρχαιολογικό πάρκο» της Πάφου με τα ψηφιδωτά που διατηρήθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση για 16 αιώνες κάτω από το έδαφος, στο προϊστορικό οικισμό της Χοιροκοιτίας που χρονολογείται γύρω στα 1700 π.Χ. κ. α.
– Πραγματοποιήσαμε προσκυνηματική επίσκεψη στη Μονή Αγίου Νεοφύτου της Πάφου.To 1806 ιστορήθηκε η μεγάλη εικόνα του αγίου από το ζωγράφο Ιωάννη Κορνάρο τον εκ Σητείας.
Ευχαριστώ όλους όσους συνετέλεσαν να ζήσουμε αυτήν την αξέχαστη εμπειρία.
ΠΑΦΥΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Καθηγήτρια Γενικού Λυκείου Σητείας
Βίντεο από την εκδήλωση: