Αρχική » Δραστηριότητες
Αρχείο κατηγορίας Δραστηριότητες
Συμμετοχή του Ημερήσιου ΓΕΛ Σητείας στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Μαθητών – Μαθητριών ΓΕΛ – ΕΠΑΛ Ελλάδας – Κύπρου και άλλων σχολικών Αθλητικών δραστηριοτήτων σχολικού έτους 2023-2024 (National School Championships)
Το Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Σητείας συμμετείχε και φέτος στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Μαθητών – Μαθητριών ΓΕΛ – ΕΠΑΛ Ελλάδας – Κύπρου και άλλων σχολικών Αθλητικών δραστηριοτήτων που προκήρυξε το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για το σχολικό έτος 2023-2024, καθώς μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στο σχολείο μας προκρίθηκαν στη Γ΄ φάση των Πανελληνίων Σχολικών Αγώνων. Αναλυτικά:
Στην Α΄ φάση των Αγώνων Κλασικού Αθλητισμού για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου, που πραγματοποιήθηκαν στην Ιεράπετρα («Βουζουνεράκειο Στάδιο») την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας που έλαβαν μέρος είναι οι:
Επίσκεψη μαθητών του ΓΕΛ Σητείας στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Πραμάντων Δήμου Βορείων Τζουμέρκων Ιωαννίνων
Επίσκεψη στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Πραμάντων Δήμου Βορείων Τζουμέρκων Ιωαννίνων πραγματοποίησαν 40 μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Σητείας την Τρίτη 16 Απριλίου 2024. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Νίκος Οικονομάκης, μαθηματικός ΠΕ03, Μαρία Παπαβασιλείου, δρ Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ΠΕ02, και Μανώλης Τσιφετάκης, M.Ed. Πληροφορικός ΠΕ86, διευθυντής του ΓΕΛ Σητείας. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων «Πολιτιστικές διαδρομές στον χώρο και στον χρόνο. Γνωριμία & αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το περιβάλλον», στο οποίο συμμετέχει, από κοινού με το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Πραμάντων, το ΓΕΛ Σητείας με συντονίστριες τις εκπαιδευτικούς Φανή Συντυχάκη, M.Ed. βιολόγο ΠΕ04.04, υποδιευθύντρια του ΓΕΛ Σητείας, και Όλγα Τσαντάκη, φιλόλογο ΠΕ02, και υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τη Μαρία Παπαβασιλείου, δ.φ. ΠΕ02, π. Εμμανουήλ Φραγκιαδάκη, υποψ. δρα Θεολογίας ΠΕ01 και Ελπίδα Φραγκιουδάκη, Αγγλικής Φιλολογίας ΠΕ06.
Σκοπός του προγράμματος είναι η εξωστρέφεια του σχολείου και η γνωριμία, επικοινωνία και αλληλεπίδραση μαθητών και εκπαιδευτικών με άλλες σχολικές μονάδες της χώρας, μέσα από την επαφή με τη φύση και το περιβάλλον. Ειδικοί στόχοι του προγράμματος σε επίπεδο γνώσεων είναι: Οι μαθητές να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν τις πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δυνατότητες που προσφέρει ο τόπος τους μέσω της διερεύνησης του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Σε επίπεδο δεξιοτήτων, να ερμηνεύουν τις πολιτιστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων σε συνάρτηση με τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του φυσικού περιβάλλοντος διαχρονικά. Να εξοικειωθούν με την ομαδοσυνεργατική προσέγγιση της γνώσης. Να αναλάβουν ρόλο στην ομάδα. Να αιτιολογούν και να επικοινωνούν τις απόψεις τους. Να αναπτύξουν κριτική ικανότητα από τη διερεύνηση και επιλογή των πηγών τους. Να αναπτύξουν πρωτοβουλίες στον σχεδιασμό και την παραγωγή τελικού προϊόντος. Σε επίπεδο στάσεων, να αναπτύξουν σεβασμό στην πολιτιστική παρακαταθήκη του παρελθόντος, να αναγνωρίζουν και να συνειδητοποιούν το πολιτιστικό τους παρόν, και να αποδέχονται την πολιτισμική ετερότητα. Να αμβλύνουν τις μεταξύ τους διαφορές ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά πιθανές συγκρουσιακές συμπεριφορές.
Η έρευνα βασίστηκε σε τρεις θεματικούς άξονες: 1. «Mνημεία της φύσης – περιβάλλον»: α. «Παραγωγή – καλλιέργειες» (i. ελιές – ποικιλίες, προϊόντα, ii. αμπέλια – ποικιλίες, προϊόντα), β. «Φύση» (i. νερό – πηγές, λίμνες, ποταμοί, φαράγγια, ii. βότανα – ενδημικά φυτά Κρήτης, βιοποικιλότητα, iii. φοίνικες), 2. «Μνημεία πολιτισμού – παρελθόν, σήμερα»: i. ιστορία (πόλη – χωριά), ii. λαογραφία (ήθη – έθιμα: καζανέματα, θρησκευτικά πανηγύρια, εκκλησίες: τοπικές γιορτές, τέχνες: υφαντική, κατασκευή τοπικών φορεσιών, ξυλογλυπτική, αγιογραφία, τοπική μαγειρική – ζαχαροπλαστική), iii. «αρχαιολογικά μνημεία» (Κούρος Παλαικάστρου, Καζάρμα και άλλα φρούρια), 3. «Κοινωνία – παρελθόν, σήμερα»: i. παλαιά & σύγχρονα επαγγέλματα (φάμπρικες), ii. σύλλογοι (χορευτικοί, πολιτιστικοί κ.λπ.), iii. εθελοντισμός, iv. νέοι.
Συμμετοχή μαθητών του Ημερήσιου ΓΕΛ Σητείας σε εικονική δίκη στο Πρωτοδικείο Λασιθίου – Επίσκεψη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα N. Λασιθίου
Το Ημερήσιο ΓΕΛ Σητείας, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου προς τα σχολεία Β/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού, συμμετείχε σε εικονική δίκη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου στο Πρωτοδικείο Λασιθίου με έδρα τη Νεάπολη. Στη δράση έλαβαν μέρος 23 μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης (τμήμα Α2) συμμετέχοντας ενεργά ως δικαστές, εισαγγελείς, συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, μηνυτές και κατηγορούμενοι, αλλά και ως ακροατήριο, στο πλαίσιο ενός απλού σεναρίου ποινικής υπόθεσης. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Μαρία Παπαβασιλείου, δρ Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ΠΕ02, η οποία ανέλαβε και τον συντονισμό της ομάδας μαθητών/-τριών, και π. Εμμανουήλ Φραγκιαδάκης, υποψ. δρ Θεολογίας ΠΕ01.
Τους μαθητές υποδέχθηκαν στον χώρο των Δικαστηρίων ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Λασιθίου Ιωάννης Ευαγγελάτος, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου Σοφία Τσαγκαράκη και η Γενική Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου Χρυσάνθη Φαρσάρη. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αυτής δραστηριότητας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης και τη λειτουργία των θεσμών που διέπουν το κράτος δικαίου. Διαπίστωσαν στην πράξη ότι στο πλαίσιο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαίωμα υπεράσπισης έχουν τόσο ο ενάγων όσο και ο εναγόμενος. Η εικονική δίκη επισφραγίστηκε με αθωωτική απόφαση υπέρ του κατηγορουμένου και ακολούθησε συζήτηση των μαθητών με τον Πρόεδρο Πρωτοδικών Λασιθίου κ. Ευαγγελάτο, την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Τσαγκαράκη και τη Γ.Γ. κ. Φαρσάρη για το πώς βίωσαν οι μαθητές την εμπειρία της εικονικής δίκης. Οι μαθητές εστίασαν στο άγχος που τους προκάλεσε το βάρος της ευθύνης το οποίο επωμίζονται οι δικαστικοί λειτουργοί κατά την απονομή της δικαιοσύνης. Εν συνεχεία ερωτήθηκαν αν θα τους ενδιέφερε να ασχοληθούν με τη νομική επιστήμη και απάντησαν με ανάμεικτα συναισθήματα: είτε με ενθουσιασμό για τον ενδεχόμενο ρόλο τους στην υπηρεσία του δικαίου, είτε με προβληματισμό, λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων που συνεπάγεται η ανάληψη θέσεων ευθύνης όπως αυτές των δικαστικών λειτουργών (δικαστές – εισαγγελείς) και των παραγόντων της δίκης.
Εκπαιδευτική εκδρομή της Β΄ λυκείου στη Βουλή των Ελλήνων
Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα πραγματοποίησαν εξήντα (60) μαθητές και μαθήτριες της Β΄ λυκείου τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Εμμ. Τσιφετάκης, M.Ed. πληροφορικός ΠΕ86, διευθυντής του ΓΕΛ Σητείας, π. Εμμ. Φραγκιαδάκης, υποψ. διδάκτωρ Θεολογίας ΠΕ01, Μαρία Παπαβασιλείου, φιλόλογος (PhD), ΠΕ02, και Όλγα Τσαντάκη, φιλόλογος ΠΕ02. Στο πλαίσιο της εκδρομής, οι μαθητές πραγματοποίησαν προγραμματισμένες επισκέψεις στη Βουλή των Ελλήνων και την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, και μετέβησαν στη Νέα Επίδαυρο, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στο Ναύπλιο.
Πρώτος σταθμός, η επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις θεματικές αίθουσες του κεντρικού κτηρίου της Πινακοθήκης και να θαυμάσουν τα εκθέματα. Παράλληλα, παρακολούθησαν την περιοδική έκθεση «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY: Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970», η οποία σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία. Σήμερα η Εθνική Πινακοθήκη περικλείει στις συλλογές της περισσότερα από 20.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και άλλων μορφών τέχνης, και αποτελεί το θησαυροφυλάκιο της νεότερης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, καλύπτοντας μια περίοδο από τα μεταβυζαντινά χρόνια ως τις μέρες μας. Διαθέτει επίσης μία αξιόλογη συλλογή δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής (https://www.nationalgallery.gr/parousiasi/).
Η εκδρομή συνεχίστηκε με μετάβαση στη Νέα Επίδαυρο Αργολίδας, στην Πελοπόννησο, όπου οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Α΄ Εθνοσυνέλευσης Νέας Επιδαύρου (https://www.neaepidavros.gr/mouseio_a_ethnosineleusis/). Η Α΄ Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου ή Πρώτη Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου (20 Δεκεμβρίου 1821 – 15 Ιανουαρίου 1822) ήταν η πρώτη συνέλευση νομοθετικού σώματος του νέου ελληνικού κράτους (βλ. Διακήρυξη Α΄ Εθνοσυνέλευσης), και έλαβε χώρα στη σημερινή περιοχή της Νέας Επιδαύρου Αργολίδας. Το Μουσείο εποπτεύεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Τους μαθητές και μαθήτριες μαζί με τους συνοδούς καθηγητές υποδέχθηκαν τα μέλη της Τοπικής Κοινότητας Νέας Επιδαύρου και ο δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης, ενώ την ξενάγηση στον χώρο του μουσείου με τα σπουδαία ιστορικά εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής με θέμα «Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου» ανέλαβε η υπάλληλος του μουσείου Αναστασία Στεφανοπούλου, η οποία είχε ετοιμάσει γλυκίσματα τα οποία προσέφερε σε όλους. Η μετάβαση στην Αργολίδα ολοκληρώθηκε με σύντομη επίσκεψη στο χωρητικότητας σχεδόν 15.000 θέσεων Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο Λυγουριό Αργολίδας, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, και στην πόλη του Ναυπλίου, την πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους πριν από την Αθήνα, έδρα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια και τόπο της δολοφονίας του. Κατά την ολιγόωρη παραμονή τους στο Ναύπλιο, οι μαθητές πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Φρούριο του Παλαμηδίου και στον μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου με τον άριστο αγιογραφικό διάκοσμο με σημαντικότερο όλων τον «Μυστικό Δείπνο», το μοναδικό αντίγραφο σε όλο τον κόσμο της ομώνυμης νωπογραφίας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Στην πλατεία Συντάγματος είχαν την ευκαιρία να δουν το Βουλευτικό, την πρώτη Βουλή των Ελλήνων, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, όπως και την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας, και το Πολεμικό Μουσείο.
(περισσότερα…)