Αρχική » Ανακοινώσεις

Αρχείο κατηγορίας Ανακοινώσεις

Προθεσμία Ηλεκτρονικής υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) ΓΕΛ 2024 για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Α1. Από την Τρίτη 9-7-2024 μέχρι και την Πέμπτη 18-7-2024 και ώρα 24:00.

Από την Τρίτη 9-7-2024 μέχρι και την Πέμπτη 18-7-2024 και ώρα 24:00, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει ή που θα αποκτήσουν αυτές τις ημέρες (όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ή έχασαν το password) και επιλέγοντας «ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ (Μ.Δ.) ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ».

Επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής ΜΔ είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της, κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το ΜΔ. Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr, όσοι υποψήφιοι δικαιούνται και επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για τις δημόσιες ΣΑΕΚ.

Για την υποστήριξη των μαθητών/-τριών και αποφοίτων μας, το σχολείο μας θα λειτουργήσει την Πέμπτη 11/07/2024, την Παρασκευή 12/07/2024 και την Πέμπτη 18/07/2024 από τις 08:30 μέχρι τις 13:30.

Α2. Στάδια υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου.

Με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων, οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr. Εκεί μπορούν να βρουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) κάθε τμήματος, τις ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων και των πρακτικών δοκιμασιών, τον αριθμό εισακτέων, το έντυπο Μ.Δ. με τις οδηγίες του και φυσικά το ηλεκτρονικό Μ.Δ. Με την είσοδο στο ηλεκτρονικό Μ.Δ., βλέπουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία τους και στη συνέχεια τα τμήματα, που αντιστοιχούν στο επιστημονικό πεδίο/τομέα τους και τα υπολογισμένα μόρια βάσει των βαθμών τους και των αντίστοιχων Συντελεστών Βαρύτητας.

Οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν ΜΟΝΟ τα τμήματα, στα οποία θα έχουν πρόσβαση. Ειδικότερα κάθε υποψήφιος θα βλέπει τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών του επιδόσεων είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών. Αφού κάνουν μια πρώτη επιλογή με κάποιες προτιμήσεις, αρχικά πρέπει να επιλέξουν «Προσωρινή Αποθήκευση Μηχανογραφικού». Αυτή τη διαδικασία της Προσωρινής Αποθήκευσης μπορούν να την κάνουν όσες φορές θέλουν, μέχρι να νιώσουν έτοιμοι.

Στην τελική τους επίσκεψη, θα περάσουν πάλι όλα τα πρώτα βήματα, αν θέλουν θα αλλάξουν πάλι κάποιες προτιμήσεις τους και θα φτάσουν στο τελικό βήμα της «Υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου». Μετά την Υποβολή Μηχανογραφικού, που πρέπει να γίνει μέσα στην παραπάνω προθεσμία, οι υποψήφιοι δεν μπορούν να αλλάξουν το Μ.Δ. (πλην εξαίρεσης παρ. Α3). Με την «Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου», το Μ.Δ. οριστικοποιείται και αποκτά πλέον αριθμό πρωτοκόλλου (πάνω δεξιά στη σελίδα) και πρέπει αυτό το Μ.Δ. να το εκτυπώσουν ή/και να το αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους. Σε όλες τις ανωτέρω διαδικασίες, η ηλεκτρονική εφαρμογή με ένα φιλικό στο χρήστη περιβάλλον, δίνει συνέχεια οδηγίες για τα βήματα του υποψηφίου. Για τη διαδικασία και την υποβολή του Μ.Δ., οι εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα παρέχουν υποστήριξη στους υποψηφίους και θα διατίθεται κάποιος υπολογιστής του σχολείου, αν αυτό ζητηθεί. Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας είτε στις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου. Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του ΜΔ με την επιλογή «Ξέχασα τον Κωδικό Ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα. Όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση είχαν δηλώσει υποψηφιότητα για νέα εξέταση, αλλά τελικά δεν προσήλθαν στις πανελλαδικές εξετάσεις σε ΚΑΝΕΝΑ μάθημα, και έχουν αποκτήσει password, αυτό ισχύει κανονικά για την πρόσβαση στην εφαρμογή του ΜΔ για το 10% (χωρίς νέα εξέταση).

(περισσότερα…)

Ημερίδα με θέμα «Καλές πρακτικές στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων»

Επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Καλές πρακτικές στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024 στο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Σητείας στο πλαίσιο της καθιερωμένης πρόσκλησης που απηύθυνε η Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ02 Φιλολόγων Λασιθίου Δέσποινα Βασαρμίδου προς όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Tην ημερίδα παρακολούθησαν οι συνάδελφοι φιλόλογοι από τα γυμνάσια της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Σητείας, το Γενικό Λύκειο και το ΕΠΑΛ Σητείας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση καλών πρακτικών στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων και η ενημέρωση των συναδέλφων όσον αφορά το πρόγραμμα επιμορφώσεων της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς. Η συζήτηση δεν περιορίστηκε στην παρουσίαση διδακτικών προτάσεων/σεναρίων που ευοδώθηκαν αλλά εστιάστηκε κυρίως σε εκείνα που δεν ολοκληρώθηκαν ή δεν τελεσφόρησαν κατά τον αρχικό σχεδιασμό, λόγω συνθηκών ή περιορισμών που σχετίζονται με το αναλυτικό πρόγραμμα, τη λειτουργία του σχολείου/τάξης ή άλλων παραγόντων, και δημιούργησαν προβληματισμό ως προς την εφικτότητα εφαρμογής τους στο πλαίσιο αυτών των συνθηκών. Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από τις συναδέλφους:

(περισσότερα…)

Ενημέρωση σχετικά με συμπληρωματική προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές, με το σύστημα των εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, όσον αφορά τον αριθμό εισακτέων.

Αποτελέσματα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024

Από το Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Σητείας έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 86 μαθητές (77 τελειόφοιτοι, 9 απόφοιτοι). Όσον αφορά τα μαθήματα των Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας, παρά τη δυσκολία των θεμάτων στη Φυσική και στα Μαθηματικά, στο σχολείο μας σημειώθηκαν πολύ υψηλές βαθμολογίες στα μαθήματα αυτά, πράγμα που μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση. Ο μέσος όρος των μαθημάτων διαμορφώθηκε σε αναμενόμενα αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων και αρκετά καλά. Όσον αφορά τα μαθήματα των Ανθρωπιστικών Σπουδών, οι μαθητές και μαθήτριες, εκτός από τα Αρχαία Ελληνικά, δυσκολεύτηκαν αρκετά και στην Ιστορία επιβεβαιώνοντας τη χαμηλή βαθμολογία στο μάθημα και σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα Μαθηματικά επίσης δυσκόλεψαν αρκετά τους μαθητές και μαθήτριες των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής σε αντίθεση με τα μαθήματα της Πληροφορικής και της Οικονομίας, όπου σημείωσαν πάρα πολύ καλές επιδόσεις. Η υψηλότερη βαθμολογία όσον αφορά τους τελειοφοίτους σημειώθηκε από μαθήτρια των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής (Μ.Ο.: 18,05). Στην ίδια ομάδα σπουδών σημειώθηκε η υψηλότερη βαθμολογία όσον αφορά τους αποφοίτους (Μ.Ο.: 18,92). Ως προς την ποιοτική αποτίμηση των αποτελεσμάτων, πρέπει να υπογραμμισθεί ότι από κάθε ομάδα σπουδών υπήρξαν μαθητές οι οποίοι πέτυχαν βαθμολογία που τους εξασφαλίζει την εισαγωγή τους σε σχολές της προτίμησής τους.

(περισσότερα…)

Ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής & μετεγγραφής σε ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ.

Από τις 27 Ιουνίου 2024 και ώρα 07:00 έως και τις 05 Ιουλίου 2024 και ώρα 23:59, όσοι/ες επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν σε οποιαδήποτε τάξη Δημόσιων Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. -ΕΠΑ.Λ. και ημερήσιων Π.ΕΠΑ.Λ., θα μπορούν να υποβάλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση» για το σχολικό έτος 2024-2025.

(περισσότερα…)

Συμμετοχή του Ημερήσιου ΓΕΛ Σητείας στο Πρόγραμμα «Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων στο Σχολικό Περιβάλλον» – Συνδιοργάνωση Περιφέρειας Κρήτης & ΕΚΠΑ – Επιτόπια εκτίμηση του σχολικού συγκροτήματος

Με επιτόπια αυτοψία στη σχολική μας μονάδα ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Σητείας στο Πιλοτικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων στο Σχολικό Περιβάλλον, που εκτελείται από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΠΜΣ «Στρατηγικές διαχείρισης περιβάλλοντος, καταστροφών & κρίσεων») και επικεφαλής τον Ευθύμη Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Διευθυντή Εργαστηρίου Διαχείρισης Καταστροφών, Διευθυντή ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων», πρ. πρόεδρο Τμήματος Γεωλογίας και Περιβάλλοντος ΕΚΠΑ, πρόεδρο Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), πρ. πρόεδρο Γεωλογικής Εταιρίας, editor του Newsletter of Environmental, Disaster, and Crises Management Strategies. Στην εκπαιδευτική διαδικασία με αντικείμενο τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον συμμετείχαν ο Διευθυντής του ΓΕΛ Σητείας Μανώλης Τσιφετάκης, πληροφορικός ΠΕ86, η υποδιευθύντρια του ΓΕΛ Σητείας Φανή Συντυχάκη, βιολόγος ΠΕ04.04, και οι εκπαιδευτικοί Μαρία Παπαβασιλείου, φιλόλογος ΠΕ02, και π. Εμμ. Φραγκιαδάκης, θεολόγος ΠΕ01. Σκοπός του προγράμματος είναι ο μετριασμός κάθε είδους επιπτώσεων (ανθρώπινες, υλικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές κ.ά.) που μπορεί να προκληθούν από φυσικούς, τεχνολογικούς, περιβαλλοντικούς κινδύνους και κρίσεις στο σχολικό περιβάλλον. Το πρόγραμμα περιέλαβε διεξαγωγή ενημερωτικού/επιμορφωτικού κύκλου σε θέματα φυσικών, τεχνολογικών, περιβαλλοντικών και άλλων κινδύνων και κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον μέσω έξι (6) τρίωρων διαλέξεων που υλοποιήθηκαν με τηλεδιάσκεψη από τις 19 Φεβρουαρίου μέχρι τις 26 Μαρτίου 2024. Οι διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης Webex meetings, και περιέλαβαν τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

(περισσότερα…)

Τελετή αποφοίτησης 2024

Με εξαιρετική επιτυχία και συναισθήματα χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 21 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης των μαθητών και μαθητριών της Γ΄ λυκείου του σχολικού έτους 2023-2024. Η χθεσινή γιορτή του σχολείου μας επισφραγίστηκε από την αθρόα προσέλευση των μαθητών και μαθητριών μας, των γονέων και των κηδεμόνων τους με την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, που, όπως κάθε χρόνο, προσέφερε κέρασμα στους παρευρισκομένους υπό τον ήχο της μουσικής. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΓΕΛ Σητείας εκπροσωπήθηκε από τους συναδέλφους Γ. Καναβάκη, Ν. Κοντογιωργάκη, Ά. Κουβαράκη, Ν. Οικονομάκη, Μ. Παπαβασιλείου, Φ. Συντυχάκη, Δ. Σφυράκη, Ό. Τσαντάκη, Σ. Τσουράκη και π. Εμμ. Φραγκιαδάκη. Μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας, αποχαιρετήσαμε για την αφυπηρέτησή του τον αγαπητό συνάδελφο Νίκο Οικονομάκη, μαθηματικό ΠΕ03, που επί σειρά ετών άσκησε με συνέπεια και υπευθυνότητα τα καθήκοντά του ως εκπαιδευτικός στο σχολείο μας προσφέροντας τις γνώσεις και τις παιδαγωγικές του αρχές με υπευθυνότητα, ευγένεια και ήθος. Ο κ. Οικονομάκης ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, μαθητές, καθηγητές, γονείς και κηδεμόνες για τις εγκάρδιες ευχές και αντευχήθηκε καλή σταδιοδρομία στους μαθητές, να πετύχουν τους στόχους τους, να έχουν υγεία οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, και καλή δύναμη σε όλους.

Παραθέτουμε την ομιλία του Διευθυντή του Ημερήσιου ΓΕΛ Σητείας Μανώλη Τσιφετάκη στη χθεσινή εκδήλωση:

«Αγαπητοί γονείς,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αγαπητά μας παιδιά,

συγκεντρωθήκαμε απόψε εδώ για να γιορτάσουμε την αποφοίτησή σας. Η αποφοίτησή σας σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου και την αρχή ενός νέου. Μια καινούργια περίοδος στη ζωή σας αρχίζει. Τα γνώριμα μαθητικά θρανία γίνονται παρελθόν και μετατρέπονται σε παντοτινή ευχάριστη ανάμνηση. Τη σημερινή ημέρα την περιμένατε με ανυπομονησία και οραματιζόσασταν καιρό, καθώς ύστερα από αυτήν δεν θα ήσασταν πλέον μαθητές αλλά ενήλικοι, υποψήφιοι φοιτητές ή νέοι επαγγελματίες.

Με τις γνώσεις και την ωριμότητα που σας χάρισε η φετινή, τελευταία σας σχολική χρονιά, τις αξίες με τις οποίες έχετε γαλουχηθεί από την οικογένειά σας και τις αρχές και τα ιδανικά που σας έχει εμφυσήσει το σχολείο μας, είστε έτοιμοι να κατακτήσετε κάθε στόχο σας, ακαδημαϊκό, επαγγελματικό, κοινωνικό και προσωπικό. Στη δική σας γενιά, τη γενιά της τεχνολογίας, της πληροφορίας και της απρόσκοπτης πρόσβασης στη γνώση, όλοι εμείς, και η κοινωνία στο σύνολό της, στηρίζουμε την ελπίδα μας για έναν πιο δίκαιο, πιο ανεκτικό, πιο αλληλέγγυο, πιο ανθρώπινο κόσμο. Σας διακρίνουν αρχές όπως η αγάπη και ο σεβασμός για τον άνθρωπο και τη μοναδικότητα του καθενός. Η ευαισθησία για το περιβάλλον και τον τόπο σας. Σας ενδιαφέρει, σας προβληματίζει και σας κινητοποιεί το τι γίνεται στον κόσμο, έχετε οικολογική συνείδηση, αναγνωρίζετε την αξία της συνεργασίας, της συμμετοχής, της κοινωνικής προσφοράς, της φιλίας, του σεβασμού στους γονείς και τους δασκάλους σας, στους αδύναμους και τους ηλικιωμένους. Για όσα έχετε ήδη επιτύχει και κυρίως για την ευγένεια του ήθους σας, είμαστε υπερήφανοι για εσάς.

(περισσότερα…)