Αρχική » Ανακοινώσεις » ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ(ΓΕΛ & ΕΠΑΛ)

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ(ΓΕΛ & ΕΠΑΛ)

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ(ΓΕΛ & ΕΠΑΛ)

Οι απόφοιτοι Λυκείου(ΓΕΛ & ΕΠΑΛ) έχουν τις παρακάτω δυνατότητες:

  • Να συμμετάσχουν στην επιλογή για την εισαγωγή στις σχολές της Γ/θμιας Εκπαίδευσης (ΑΕΙ ? ΤΕΙ ) μέσω των Γενικών Εξετάσεων και της συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου.

  • Να σπουδάσουν σε τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Στην περίπτωση αυτή το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα καθορίζει τα κριτήρια και απαιτούμενα προσόντα για την εισαγωγή . Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Μορφωτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα ή στα Μορφωτικά Τμήματα των πρεσβειών των χωρών, στις οποίες επιθυμούν να σπουδάσουν .

ΠΡΟΣΟΧΗ! Προτού επιλέξουν το τμήμα που θα σπουδάσουν, θα πρέπει να έχουν διαπιστώσει αν το τμήμα αυτό ανήκει στα αναγνωρισμένα τμήματα από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π (www.doatap.gr )

  • Nα εγγραφούν στη Β΄ τάξη του ΕΠΑ.Λ για την απόκτηση Πτυχίου στον Τομέα και την Ειδικότητα που θα επιλέξουν

  • Να εγγραφούν στην Α΄ τάξη των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ). Εγγράφονται ως κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου.

  • Να συμμετάσχουν στην επιλογή για τις εξής δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές με ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις που καθορίζει η κάθε σχολή:

  • Τα τμήματα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ. – Αθήνα) και Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας (Φλώρινα): εξαιρούνται από το Γενικό Σύστημα Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η εισαγωγή σε αυτά γίνεται με βάση το βαθμό των υποψηφίων σε ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις που διενεργούνται χωριστά για κάθε σχολή και σε χρόνο που ορίζουν οι ίδιες (συνήθως αρχές Σεπτεμβρίου) και δεν συμπεριλαμβάνονται στο Μηχανογραφικό Δελτίο.

  • Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης : Διάρκεια σπουδών, 3 έτη

1. Εθνικού Θεάτρου http://www.n-t.gr/el/education/dramaschool

2. Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος: http://www.ntng.gr/default.asp?siteID=1&pageID=20&langID=1

[που είναι δημόσιες] και 3. ιδιωτικές που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού

  • Ανώτερες Σχολές Χορού:

1. Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης [Αθήνα? Τηλ.2103612292 – http://www.ksot.gr].

Λειτουργούν:

α. Προεπαγγελματικά Τμήματα για αγόρια και κορίτσια από 8 έως 17 ετών και

β. Επαγγελματικό Τμήμα σπουδών χορευτών, χορογράφων & καθηγητών χορού για αποφοίτους Λυκείου.

2. Ιδιωτικές σχολές που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού

  • Σχολές Κινηματογράφου ? Τηλεόρασης: Από το 2001 δεν εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και λειτουργούν ως Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Η διάρκεια σπουδών είναι 3 χρόνια.

Σημείωση: Στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/κης λειτουργεί Πανεπιστημιακή Σχολή Κινηματογράφου.

  • Ωδεία ? Μουσικές Σχολές :

1. Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης . Πληροφορίες : Τηλ. 231 0510551 ? http://www.odiokrat.gr

Λειτουργούν τμήματα εγχόρδων, πνευστών, κρουστών, ανώτερων θεωρητικών, βυζαντινής μουσικής, μονωδία, διεύθυνσης ορχήστρας κτλ.

2. Ιδιωτικά ωδεία και μουσικές σχολές.

  • Σχολές Ξεναγών του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (Ο.Τ.Ε.Κ.)

Λειτουργούν στην Αθήνα, Κέρκυρα, Ηράκλειο και Ρόδο. Διάρκεια σπουδών 2,5 έτη.

Πληροφορίες: Κεντρική Υπηρεσία ΟΤΕΚ ? Τηλ. 21 03224569 – http://www.otek.edu.gr/gr/xen.htm

  • Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος: Στη σχολή εκπαιδεύονται «παραδοσιακοί» κρεοπώλες.

Αθήνα: Πανιωνίου 25, Πλ. Βικτωρίας, 10440 (τηλ. 210.82.22.518, 2108251871)

Θεσσαλονίκη: Χάψα 1, 54626 (τηλ. 2310.521111, 2310551617)

Λάρισα: 4o xλ. Εθνικής Οδού Λάρισας-Τρικάλων,  (2410672700, 24106727702 )

  • Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: Εκεί σπουδάζεις την καλλιτεχνική μαρμαροτεχνία. Στη Σχολή γίνονται δεκτοί απόφοιτοι τουλάχιστον Γυμνασίου από όλη την Ελλάδα. Ο αριθμός των εισακτέων καθορίζεται ετησίως και περιλαμβάνει 10-15 σπουδαστές. Ως όριο ηλικίας των υποψηφίων καθορίζεται το 28ο έτος. Η φοίτηση είναι τριετής και τα διδασκόμενα μαθήματα είναι μαρμαρογλυπτική, αρχιτεκτονικό σχέδιο, γλυπτική (πηλός, γύψος), ζωγραφική (σχέδιο, χρώμα) και ιστορία τέχνης. Οι δύο πρώτοι στη βαθμολογία απόφοιτοι κάθε χρονιάς εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

  • Να συμμετάσχουν στην κατάταξη στο Λιμενικό ή Πυροσβεστικό Σώμα μέσω διαγωνισμού που προκηρύσσεται κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη για την πρόσληψη προσωπικού στα σώματα αυτά.

  • Να συμμετάσχουν σε όλους τους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται(Στρατός ? Δήμοι – Σωφρονιστικοί υπάλληλοι) κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη για την πρόσληψη προσωπικού και απαιτείται απολυτήριο Λυκείου.

  • Να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) (www.eap.gr ) Πρέπει να σημειωθεί ότι η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με τις προσφερόμενες θέσεις και η επιλογή γίνεται με ηλεκτρονική κλήρωση. Προηγούνται όσοι υποψήφιοι είναι μεταξύ 23 και 45 ετών ή προέρχονται από ακριτική περιοχή της χώρας.

  • Να αποκτήσουν επαγγελματική εξειδίκευση μετά από φοίτηση σε μεταλυκειακά Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης ( ΔΙΕΚ ) [βλ. αναλυτική παρουσίαση στη συνέχεια)]

  • Να εισαχθούν στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού(ΑΕΝ) με την Δεύτερη Γενική Κατηγορία που περιλαμβάνει υποψήφιους με απολυτήριο ΓΕΛ & ΕΠΑΛ.

  • Να εργαστούν στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (ΔΙΕΚ )

Τα Δημόσια ΙΕΚ του ΥΠ.ΠΑΙ.Θ. προσφέρουν αρχική και συμπληρωματική κατάρτιση σε ορισμένους τομείς και ειδικότητες, ώστε οι καταρτιζόμενοι να αποκτήσουν εφόδια για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

  • Οι υποψήφιοι α) πρέπει να είναι απόφοιτοι Γυμνασίου (για τα μεταγυμνασιακά) ή Γενικού Λυκείου/ Επαγγελματικού Λυκείου / Επαγγελματικών Σχολών / Β΄ κύκλου Τ.Ε.Ε.(για τα μεταλυκειακά).

β)Υποβάλλουν αίτηση προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

  • Παρέχεται απαλλαγή στράτευσης.

  • Δεν απαιτούνται δίδακτρα .

Η ΕΠΙΛΟΓΗ γίνεται με βάση τα εξής κριτήρια : 1.Βαθμολογία του τίτλου σπουδών 2.Ηλικία

3. Προϋπηρεσία (αποδεδειγμένη με ένσημα) και 4. Οικογενειακή κατάσταση (πολυτεκνία)

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ? ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

  • Οι ειδικότητες που πρόκειται να λειτουργήσουν σε κάθε ΔΙΕΚ προκηρύσσονται 2 φορές το χρόνο (Σεπτέμβριο και Ιανουάριο) μετά από πρόταση των κατά τόπους ΔΙΕΚ. Για τη λειτουργία των εγκεκριμένων ειδικοτήτων απαιτείται να εγγραφούν τουλάχιστον 20 σπουδαστές και σε εξαιρετικές περιπτώσεις τουλάχιστον 15.

  • Οι σπουδές για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου διαρκούν 4 εξάμηνα , ενώ για τους αποφοίτους συναφών ειδικοτήτων του Επαγγελματικού Λυκείου ή των Επαγγελματικών Σχολών 2 εξάμηνα. Ακολουθεί 1 εξάμηνο πρακτική άσκηση για όλους.

  • Τα μαθήματα είναι συνήθως απογευματινά, είναι θεωρητικά και πρακτικά και η φοίτηση υποχρεωτική.

  • Οι απόφοιτοι παίρνουν ως τίτλο Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης και Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 4

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΩΝ Ι.Ε.Κ.:
  • Μπορούν να πάρουν μέρος σε εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ(στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου), ώστε να αποκτήσουν Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ειδικότητας.

  • Όσοι έχουν αποκτήσει δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης μπορούν μετά από εξετάσεις στον ΑΣΕΠ να προσληφθούν στο Δημόσιο τομέα ή να ασκήσουν το επάγγελμα της ειδικότητάς τους.

ΔΙΕΚ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

1.

1ο Δ.Ι.Ε.Κ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Διεύθυνση: Περιοχή Εσταυρωμένου –  Δήμος: Ηρακλείου – Τ.Κ.: 71410

Τηλ.: 2810-261114 Email: grammateia@1iek-irakl.ira.sch.gr This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Website: http://1iek-irakl.ira.sch.gr

2.

2ο Δ.Ι.Ε.Κ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Διεύθυνση: Πρώην Αμερικανική Βάση, Γούρνες Πεδιάδας- Δήμος: Ηρακλείου – Τ.Κ.: 71500

Τηλ.: 2810-762762Email: grammateia@2iek-irakl.ira.sch.gr This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Website: http://2iek-irakl.ira.sch.gr

3.

Δ.Ι.Ε.Κ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Διεύθυνση: ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου – Δήμος: Αγ. Νικολάου – Τ.Κ.: 72100

Τηλ.: 28410-83040

4.

Δ.Ι.Ε.Κ. ΣΗΤΕΙΑΣ

Διεύθυνση: 2ο Ενιαίο Λύκειο Σητείας, Πισκοκεφάλου – Δήμος: Σητείας – Τ.Κ.: 72300

Τηλ.: 28430-25230 – Email: grammateia@iek-siteias.las.sch.gr This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Website: http://iek-siteias.las.sch.gr

5.

Δ.Ι.Ε.Κ. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Διεύθυνση: Εμμανουήλ Λαμπράκη 8 – Δήμος: Ιεράπετρας  Τ.Κ.: 72200

Τηλ.: 28420-27512Email: grammateia@iek-ierap.las.sch.gr This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Website: http://iek-ierap.las.sch.gr

Πληροφορίες για τις ειδικότητες που λειτουργούν στα κατά τόπους ΔΙΕΚ και για Ιδιωτικά ΙΕΚ στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΕΠ:

http://www.eoppep.gr/teens/index.php/spoudes_meta_to_lykeio/θέλω-να-πάω-σε-ινστιτούτο-εκπαίδευσης-και-κατάρτισης

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

1. Τα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ με ανάλογες ειδικότητες με αυτές των ΔΙΕΚ αλλά και επιπλέον ειδικότητες, όπως : Τεχνικός Μηχανών Θαλάσσης & Σκαφών Αναψυχής , Τεχνικός Κινητής Τηλεφωνίας , Ειδικός Σχεδιασμού Επίπλου , Μάγειρος Βοηθός CHEF, Αρτοποιός Ζαχαροπλάστης .

Πληροφορίες: http://www.oaed.gr – Τηλ. 21 09989860

2.Τα ΙΕΚ του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (Ο.Τ.Ε.Κ.) που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού με ειδικότητες: 1. Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης 2. Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών & Τροφοδοσίας και 3. Ειδικός Τουριστικού Πρακτορείου.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ γίνεται με μοριοδότηση με τα εξής κριτήρια: α) βαθμός τίτλου σπουδών β) προϋπηρεσία στην ειδικότητα γ) ηλικία του υποψηφίου δ) ιδιότητα πολύτεκνου ε) επίπεδο γνώσης α΄ και β΄ ξένης γλώσσας και στ) ύπαρξη οικογενειακής ή προσωπικής τουριστικής επιχείρησης

Πληροφορίες: http://www.otek.edu.gr [Εκεί βρίσκονται και τα τηλέφωνα των κατά τόπους ΙΕΚ]

3. Τα ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου Σχολής .

Πληροφορίες : www.sivitanidios.edu.gr – Τηλ. 21 04857652

4.Τα ΙΕΚ του Εθνικού Κέντρου ΄Αμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) με ειδικότητα «Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου».

Πληροφορίες: http://www.ekab.gr/ekpaideysh.html

5. Το ΙΕΚ της Ριζαρείου Σχολής του οποίου οι απόφοιτοι μπορούν να χειροτονηθούν κληρικοί Β΄ κατηγορίας (Α΄ κατηγορίας χειροτονούνται οι απόφοιτοι των Θεολογικών ή Ανώτερων Εκκλησιαστικών Σχολών)

Πληροφορίες : http://www.rizarios.gr – Τηλ . 21 06085866

6. Το ΙΕΚ της Διπλαρείου σχολής το οποίο είναι Ιδιωτικό ΙΕΚ, χωρίς δίδακτρα .Παρέχει σπουδές στην Πληροφορική και τα Τουριστικά.

Πληροφορίες: http://www.diplareios.edu.gr/IIEK.html – Τηλ.21 03240130

ΚΕΣΥΠ Αγ. Νικολάου Διοικητήριο Αγ. Νικόλαος 2841340498-99 kesyp@dide.las.sch.gr

ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ