Αρχική » Ανακοινώσεις » Οδηγίες προς μαθητές Β’ Λυκείου

Οδηγίες προς μαθητές Β’ Λυκείου

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες ,

Όπως γνωρίζετε την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μάϊου 2020, θα επαναλειτουργήσει το σχολείο μας για την Α’ και Β’ τάξη. Για την ασφαλή λειτουργία του σχολείου ο σύλλογος εκπαιδευτικών έχει καταρτίσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου παιδείας και του εθνικού οργανισμού δημόσιας υγείας.

Ο βασικός στόχος του σχεδίου είναι ο περιορισμός  της αλληλεπίδρασης  μεταξύ διαφορετικών τάξεων- τμημάτων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου έχουμε λάβει τα ακόλουθα μέτρα:

  • Δεν θα γίνεται πρωινή συγκέντρωση στο προαύλιο.
  • Θα γίνει χωρισμός των τμημάτων σε υποομάδες πχ το Β1 θα χωριστεί σε Β1α και Β1β, όπου το Β1α θα έρθει την πρώτη εβδομάδα τη Δευτέρα, τη Τετάρτη και τη Παρασκευή ενώ το Β1β την Τρίτη και την Πέμπτη. Την δεύτερη εβδομάδα το Β1α θα έρθει στο σχολείο τη Τρίτη και την Πέμπτη ενώ το Β1β τη Δευτέρα, τη Τετάρτη και την Παρασκευή.
  • Διαφορετική πόρτα εισόδου στο σχολείο ανάλογα με την τάξη του κάθε μαθητή.
  • Η κάθε τάξη θα χρησιμοποιεί διαφορετικά κτίρια, τουαλέτες και αυλές του σχολείου.  
  • Πλέον κάθε τμήμα θα έχει την αίθουσα του και δεν θα μετακινούνται οι μαθητές σε αίθουσες.
  • Σε κάθε αίθουσα θα βρίσκονται το πολύ 13 μαθητές με τέτοια διάταξη έτσι ώστε να καλύπτεται το όριο της απόστασης 1.5 μέτρου μεταξύ των μαθητών
  • Σε κάθε αίθουσα, διάδρομο, τουαλέτα αλλά και σε διάφορα σημεία της αυλής υπάρχουν αντισηπτικά προς χρήση.
  • Σε κάθε αλλαγή αίθουσας θα καθαρίζονται οι επιφάνειες από τις καθαρίστριες του σχολείου.
  • Σημειώνουμε ότιδεν θα λειτουργήσει το κυλικείο, συνεπώς τα παιδιά πρέπει να φέρουν μαζί τους νερό και κάποιο τρόφιμο 
  • Δεν επιτρέπονται επισκέπτες στο χώρο  του σχολείου.  

 

Πιο συγκεκριμένα :

Μαθητές Β’ Λυκείου

  • Τα παιδιά της Β’ Λυκείου θα χρησιμοποιούν ως είσοδο και έξοδο του σχολείου την πόρτα που οδηγεί στο κλειστό γυμναστήριο με κατεύθυνση  τον όροφο της πτέρυγας Β του σχολείου.
  • Όλα τα μαθήματα κάθε τμήματος θα γίνονται σε συγκεκριμένη τάξη αποκλειστικά στη πτέρυγα Β.
  • Οι μαθητές θα χρησιμοποιούν τουαλέτες του κλειστού γυμναστηρίου αποκλειστικά. Έχουμε αιτηθεί να ενισχυθούμε με μια καθαρίστρια από το Δήμο η οποία θα έχει αποκλειστική ευθύνη τις τουαλέτες των μαθητών της Β’  τάξης και των αιθουσών που θα χρησιμοποιούν.
  • Οι μαθητές της Β΄ τάξης προαυλίζονται στους χώρους έξω από το κλειστό γυμναστήριο.

Για να έχουν επιτυχία όλα τα παραπάνω μέτρα θα πρέπει τα μέλη της σχολικής κοινότητας να τηρούν τους επόμενους κανόνες ασφαλείας:

 

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • Η διατήρηση της απόστασης του 1.5 μέτρου μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας
  • Συχνή πλύση των χεριών με σαπούνι και νερό  για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Απαγόρευση ανταλλαγής αντικειμένων μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας ( όπως στυλό, γόμα, διορθωτικό, γεωμετρικά όργανα, κινητά τηλέφωνα, χαρτονομίσματα, κέρματα, μπουκάλι νερού, τροφίμου, κτλ)
  • Σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος αυτό γίνεται σε χαρτομάντιλο το οποίο στη συνέχεια το πετάμε στο κάδο απορριμμάτων ή στον αγκώνα μας.
  • Στις περιπτώσεις που εμφανίσεις πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή ενημερώνεις τους καθηγητές και τους γονείς και οφείλεις ν μείνεις σπίτι μέχρι να νιώσεις τελείως καλά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, η πιστή εφαρμογή των παραπάνω κανόνων ασφαλείας μπορούν να προστατεύσουν τα μέλη της σχολικής κοινότητας και γενικά τη τοπική μας κοινωνία από το κορωνοϊό.

Η επανέναρξη των μαθημάτων επέφερε και σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία προαγωγής και φοίτησης. Για την προαγωγή των παιδιών μας στην επόμενη τάξη δεν θα διενεργηθούν φέτος προαγωγικές εξετάσεις αλλά ο Γενικός Μέσος Όρος  θα εξαχθεί από τους βαθμούς των δύο τετραμήνων.

Επίσης για την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι άμεσοι κίνδυνοι από τη διάδοση του νέου κορωνοϊού COVID-19, έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε όσες απουσίες γίνουν από τις 18 Μαϊου και μέχρι τη λήξη των μαθημάτων να μην ληφθούν υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής τους, εφόσον ο γονέας ή κηδεμόνας τους, υποβάλει υπεύθυνη δήλωση, ότι ο/η μαθητής/τρια ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19 ή έρχεται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομάδα αυξημένου κινδύνου, ή ήδη νοσεί. Σύμφωνα με τη νομοθεσία στις δηλώσεις αυτές θα αναφέρεται η περίπτωση η οποία συντρέχει: «το τέκνο μου ανήκει σε ομάδα αυξημένου      κινδύνου για νόσηση από COVID-19» ή «έχω άτομο στο οικογενειακό μου περιβάλλον που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19 ή ήδη νοσεί».

 Προκειμένου να στηρίξουμε ψυχολογικά τα παιδιά μας,  σας επισυνάπτω τις σχετικές οδηγίες των ειδικών και σας κοινοποιώ δικτυακό τόπο που δημιουργήσαμε για την ενημέρωση της σχολικής κοινότητα για το Covid-19 https://sites.google.com/view/gelsiteiascovid19

 

Είναι κατανοητό ότι τα παιδιά μας, όπως άλλωστε και εμείς βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και οφείλουμε με γνώση να ξεπεράσουμε τις όποιες φοβίες έχουμε.

Στη διάθεση σας

Μανώλης Τσιφετάκης

Διευθυντής Ημ. ΓΕΛ Σητείας

Πληροφορικός, M.Ed.