Αρχική » Εκπαιδευτικές ανταλλαγές μαθητών » Εκπαιδευτική ανταλλαγή μαθητών Σητείας-Κίελο

Εκπαιδευτική ανταλλαγή μαθητών Σητείας-Κίελο

  kielo Στις  14 Απριλίου 2013, ομάδα δέκα μαθητών του Γενικού Λυκείου Σητείας μαζί με τους συνοδούς-καθηγητές της Χανς Άντζελα και Δαούκα Λίτσα, ξεκινούσε  το ταξίδι της για το Κίελο της Γερμανίας. Μετά από πολύμηνη προετοιμασία έφτασε η στιγμή της υλοποίησης αυτής της ιδέας. Οι 10 μαθητές που φοιτούν στο Γενικό Λυκείου της πόλης μας και που διδάσκονται τη Γερμανική ως δεύτερη ξένη γλώσσα είχαν δεχθεί να πάρουν  μέρος σε πρόγραμμα εκπαιδευτικής ανταλλαγής.

Ύστερα από πρόσκληση του Kieler Gelehrtenschule ταξίδεψαν στο Κίελο της Γερμανίας όπου και επισκέφθηκαν το συγκεκριμένο σχολείο, επίσκεψη που θα τους μείνει αξέχαστη, καθώς γνώρισαν, έστω και σύντομα, ένα  διαφορετικό  εκπαιδευτικό σύστημα, βρέθηκαν στις εκεί σχολικές εγκαταστάσεις και ήρθαν σε επαφή με καθηγητές και μαθητές παρακολουθώντας μαθήματα στη Γερμανική γλώσσα.

   Φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες Γερμανών μαθητών, πράγμα που τους έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουν και να ακούσουν τη γλώσσα που επέλεξαν να διδαχθούν στο Λύκειο μέσα στο φυσικό της περιβάλλον. Ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της περιοχής του Κίελου και με δυο λόγια ήρθαν σε επαφή με έναν άλλο πολιτισμό, μια άλλη κουλτούρα, γνώρισαν ήθη και έθιμα του τόπου και πέρασαν μια εβδομάδα σίγουρα πολύ διαφορετική από τις άλλες.

  Λίγο πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, στις 6 Σεπτεμβρίου, ήρθε η σειρά μας να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία στους Γερμανούς μαθητές. Οι φιλοξενούμενοι μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μάθημα στο σχολείο μας, να επισκεφθούν τα αξιοθέατα της πόλης, μας να επισκεφτούν την Κάτω Ζάκρο, το Βάι, την Μονή Τοπλού, και τη Κνωσό, γνωρίζοντας μερικές από τις ομορφιές του νησιού μας. Φιλοξενήθηκαν στις οικογένειες των Ελλήνων μαθητών που είχαν ταξιδέψει στο Κίελο και έτσι γνώρισαν και αυτοί με τη σειρά τους τον τρόπο ζωής μιας ελληνικής οικογένειας.

    Σήμερα αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους συνετέλεσαν στην υλοποίηση του προγράμματος και που χωρίς την συνδρομή τους θα παρέμενε ένα άπιαστο όνειρο.

   Αρχικά ευχαριστούμε τους γονείς των 10 μαθητών μας που βοήθησαν σημαντικά στη διεξαγωγή του προγράμματος, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, το διευθυντή του 1ου Γυμνασίου κ. Ρουσομουστακάκη Γεώργιο και κυρίως το Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Σητείας κ. Ταμπουραζή Γεώργιο για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και για τη συνεργασία τους.

  Ένα μεγάλο ευχαριστώ χρωστάμε και στους συναδέλφους μας που φιλοξένησαν στην τάξη τους Γερμανούς μαθητές, την κυρία Μακράκη Καίτη για τα υλικά συσκευασίας που μας παραχώρησε, την κυρία Παλούκου για το υπέροχο μάθημα χορού  καθώς και την κυρία Κατερίνα Τσίχλα για την θαυμάσια επίδειξη παρασκευής σαπουνιού.

     Επίσης ευχαριστούμε τον κύριο Δασκαλάκη και την ομάδα διασωστών της ΕΔΕΑΚ (Δανδουλάκη Μανώλη, Τζουμάκα Μαρία, Κληματσούδα Γωγώ, Κουβαράκη Χριστίνα, Τσικαλάκη Νίκο, Κοπαρανίδη Μάρθα, Καμπανάκη Μαρία και Πλατή Μιχάλη) που προσφέρθηκαν να μας ξεναγήσουν στο σπήλαιο στους Πεύκους και να μας συνοδέψουν στο φαράγγι του Ρίχτη.

 Για τα εξαιρετικά προϊόντα-εδέσματα που προσέφεραν στους επισκέπτες μας ευχαριστούμε τα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκη και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας. Ευχαριστούμε ακόμη τη μονάδα παραγωγής μελιού του κ. Σαββιδάκη, τους πολιτιστικούς συλλόγους Λιθινών και Ζάκρου, το Λαογραφικό Μουσείο Σητείας και τη μονή Τοπλού για τη φιλόξενη διάθεση και τη γενναιόδωρη προσφορά της.

     Τέλος, ξεχωριστά ένα θερμό ευχαριστώ στον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας του Δήμου Σητείας και προσωπικά στο Δήμαρχο  κ. Πατεράκη για τη φιλοξενία, τη στήριξη και την πολύπλευρη βοήθεια που μας προσέφερε.

   Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, πέρα από τους καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς του προγράμματος που πραγματοποιήθηκαν, προβλήθηκε ικανοποιητικά η γενέθλια γη και ο πολιτισμός της και επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά αυτό για το οποίο φημιζόμαστε ως λαός: η πατροπαράδοτη φιλοξενία.

Οι μαθητές του γενικού Λυκείου Σητείας που συμμετείχαν ήταν:

Αχλαδιανάκη Νικολέτα, Αχλαδιανάκη Σοφία-Ειρήνη, Γεωργουλάκη Γιάννα, Δελημπαλταδάκη Δήμητρα, Δροσοφορίδη Ελπίδα, Κουνελάκης Μιχάλης, Λεβαντάκη Γιώτα, Ξυπολιτάκη Μελίνα, Ρεΐζης Χρυσόστομος και Σφενδουράκης Νίκος

    Δεν θα παραλείψουμε να συγχαρούμε τους ίδιους τους 10  μαθητές μας για τη συνεργασία τους, την υπευθυνότητα και την ωριμότητα που έδειξαν. Είναι βέβαιο  πως εκείνοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του προγράμματος. Με την άδολη ψυχή τους και τη στάση τους, αντίθετοι με τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα έθνη, έστειλαν καθαρό μήνυμα προσέγγισης και συναδέλφωσης  των λαών, όταν ισχυροί οικονομικοί κύκλοι με εργαλείο την πολιτική απεργάζονται το αντίθετο.

Οι καθηγητές συνοδοί

Χανς  Άντζελα

Δαούκα Λίτσα